Wykonanie
Deser z kremem
mascarpone (6 składników)Maj 26, 2019
Przedstawiam mój ulubiony, ekspresowy deser z
mascarpone. Jest naprawdę banalnie prosty do przygotowania. Całość wykonacie w kilka chwil, bez pieczenia. Powala prostotą, ale to właśnie jeden z tych deserów, do których często się wraca. Można go podać na milion różnych sposobów, z przeróżnymi dodatkami, ale najlepiej komponuje się z sezonowymi
owocami. Koniecznie wypróbujcie go w sezonie letnim!To
serce tego deseru. Mieszanka
mascarpone i
bitej śmietany tworzy – moim zdaniem – najlepszy krem świata. I najłatwiejszy! Ubijecie go w kilka chwil, a schłodzony smakuje jeszcze lepiej. To krem dla leniuchów, nie potrzeba bawić się z budyniami, surowymi
żółtkami i gotowaniem
mlecznej masy. Mieszamy 2 składniki z odpowiednią pod nasz smak ilością
cukru pudru i gotowe! Sam krem zapiszcie koniecznie w swoich przepiśnikach, bo gwarantuję, że się przyda. Podany
solo ze świeżymi
truskawkami to niebo w gębie. I fajny sposób jak podać skromne, sezonowe
truskawki po królewsku :) Jeśli lubicie sztywniejsze kremy, można pod koniec dodać łyżeczkę
żelatyny rozpuszczoną w odrobinie
wody. Tak utrwalony krem dłużej postoi w temperaturze pokojowej.Spód
ciasteczkowyPodaję w przepisie spód z
maślanych ciasteczek z roztopionym
masłem. To świetna opcja, w smaku przypominająca kruchą tartę. Ale oczywiście możecie szaleć, wygląd tego deseru zależy od Waszej wyobraźni! Jeśli macie czas, aby deser poleżał w lodówce przez noc, spód można wyłożyć
biszkoptami lub
herbatnikami. Można też utworzyć więcej warstw, przekładając krem z
herbatnikami niczym lasagne. Taki deser zamiast formy można podać w pucharku, na pokruszone
ciasteczka (już bez dodawania do nich
masła) nałożyć krem i
truskawki. Albo nałożyć krem i
truskawki do chrupiącego rożka do
lodów – rewelacyjna opcja na grilla! Koniecznie napiszcie, jak udały się Wasze eksperymenty!
OwoceNa zdjęciu widzicie
truskawki, ale sprawdzą się tu wszystkie ulubione
owoce. Najbardziej smakują nam te letnie:
maliny,
borówki,
jagody,
nektarynki,
brzoskwinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć tu
owoców tropikalnych (
ananasa,
mango). Wszystko zależy od Waszych preferencji :)Deser z kremem
mascarponePorcje: blacha 24x24 cmSkładniki►
ciasteczka maślane [200 g / ok. 20 sztuk]►
masło [50 g/ 1/4 kostki]►
mascarpone [250 g / 1 opakowanie]►
śmietanka 30% [200 g / 1 mały kubeczek]►
cukier puder [3-4 łyżki / 30-40 g]►
truskawki [ok 500 g]Przygotowanie
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.Maślane
ciasteczka zmielić w malakserze lub przełożyć do woreczka strunowego i roztłuc wałkiem na drobny ,,piasek”. Przełożyć do miski i dodać rozpuszczone
masło. Wymieszać.Masą
ciasteczkową wyłożyć dno formy i docisnąć szklanką o płaskim dnie lub łyżeczką, aby powierzchnia była jednolita. Schłodzić.Do osobnej miski przełożyć
mascarpone, wlać
śmietankę i ubijać na niskich obrotach. Po ok. 3-5 minutach ubijania krem stanie się puszysty i zwarty, zacznie tworzyć widoczne wstęgi na powierzchni. Na tym etapie dodać
cukier i ubijać jeszcze przez moment, do połączenia.Krem wyłożyć na schłodzony spód i przykryć świeżymi
truskawkami. Schłodzić całość przez minimum 30 minut i podawać :)NotesDo kremu można także dodać ziarenka
wanilii lub łyżeczkę
cukru waniliowegoSmacznego!
Poprzedni post
Bakłażany w
sosie sojowym (7 składników)Następny postSpaghetti w sosie ze świeżych
pomidorów (6 składników)Nadal głodny?Orientalny pieczony
kalafior z prażonymi
nerkowcami (6 składników)Praliny z
masłem orzechowym (4 składniki)
Śniadaniowa pizza z tortilli (6 składników)Burek ze
szpinakiem (5 składników)
Mięso mielone z
orzechów (3 składniki)Pikantne
curry z
dynią i
ciecierzycą (6 składników)Halloumi w
sosie pomidorowym (4 składniki)Domowy ekstrakt
waniliowy (2 składniki)Babeczki jajeczne (4 składniki)Bezglutenowa babka piaskowa (6 składników)