Wykonanie
Domowy kebab to niezwykły pomysł na obiad. Taki pomysł na zapiekanie
mięsa drobiowego podbił internet jakiś czas temu i wcale się nie dziwię! Od kiedy pierwszy raz spróbowałam go zrobić, to jedno z naszych ulubionych dań. Proste, ciekawie podane i co najważniejsze – przepyszne! Jestem pewna, że miłośnicy fastfoodów będą zachwyceni. Dlatego to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Możecie wykorzystać gotową
przyprawę do gyrosa lub skorzystać z mojej ulubionej, domowej mieszanki. Jeśli macie możliwość, spróbujcie choć raz przygotować taką
mieszankę przypraw samemu – aromat nie do porówniania!Z jakiego mięsa?Kebab polecam przygotować z
udek kurczaka. Tak, ja też jestem fanką
piersi z kurczaka i przez długi czas robiłam właśnie w te sposób. I uwierzcie, wychodziło pysznie. Ale udka to zupełnie inny poziom pyszności –
mięso jest soczyste, ma więcej smaku, wyjątkowo chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku. Oczywiście, ostateczna decyzja należy do Was :)Z czym podać?Tak upieczone
mięso świetnie nadaje się jako danie główne, podane z
ryżem czy frytkami. Jest pyszne w
bułce, tortilli a nawet
sałatce. Można też zaserwować klasyczną
sałatkę gyros z takim właśnie
mięsem – jest bardziej soczyste niż przesmażane kawałki
piersi z kurczaka. Tak naprawdę to super uniwersalny składnik, jego wykorzystanie zależy tylko od Waszej wyobraźni! Może znaleźć się na pizzy, zapiekance, w burgerze… Wszędzie tam, gdzie potrzeba dobrze wypieczonego, pełnego smaku
mięsa.Porcje: 5-6 porcjiSkładniki►
mięso z
udka kurczaka [6-9 filetów / ok. 1 kg]►
olej rzepakowy [1/2 szklanki / ok. 125 ml]►
cebula [1 duża sztuka]Dodatkowo► ziarna
kolendry [1 płaska łyżka]►
kmin rzymski [1 płaska łyżka]►
słodka papryka [2 płaskie łyżki]►
czosnek granulowany [2 płaskie łyżki]►
kardamon [1/2 płaskiej łyżki]►
sól [1 płaska łyżka]►
pieprz [1/2 łyżeczki] lub► gotowa mieszanka do gyrosa [4-5 łyżek]PrzygotowanieZiarna
kolendry i
kmin rzymski wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty, aż
przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Mieszać, aby się nie przypaliły.Przełożyć uprażone
przyprawy do moździerza lub młynka do
kawy i zmielić.Dodać resztę przypraw, wymieszać. Połączyć z
olejem i wymieszać ponownie, aby postała jednolita marynata.
Mięso z kurczaka roztłuc delikatnie na grubość standardowych kotletów i przeciąć na pół.Pokryć
mięso marynatą i odstawić na minimum godzinę (można także na całą noc, choć nie jest to konieczne).
Cebulę przekroić na pół. Z jednej połówki zrobimy podstawę do całej konstrukcji.W połówkę
cebuli należy wbić 4 długie patyczki do szaszłyków, na bazie kwadratu, w odległości ok 5 cm od siebie. Przebić
cebulę na wskroś, wbijając od strony przecięcia i wyciągając po wypukłej stronie, aby ostry koniec patyczka znajdował się na samej górze.Na tak przygotowany stelaż nabijać pastry zamarynowanego
mięsa.Wstawić do głębokiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, gdyby się przewróciło) i piec w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli wierzchnie warstwy zaczną się przypalać za mocno, można je przykryć folią aluminiową i w ten sposób dokończyć pieczenie.
Mięso ścinać
ostrym nożem w cienkie plastry.Smacznego!