Domowy kebab (3 składniki)

nazwa

Wykonanie

Domowy kebab to niezwykły pomysł na obiad. Taki pomysł na zapiekanie mięsa drobiowego podbił internet jakiś czas temu i wcale się nie dziwię! Od kiedy pierwszy raz spróbowałam go zrobić, to jedno z naszych ulubionych dań. Proste, ciekawie podane i co najważniejsze – przepyszne! Jestem pewna, że miłośnicy fastfoodów będą zachwyceni. Dlatego to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny :) Możecie wykorzystać gotową przyprawę do gyrosa lub skorzystać z mojej ulubionej, domowej mieszanki. Jeśli macie możliwość, spróbujcie choć raz przygotować taką mieszankę przypraw samemu – aromat nie do porówniania!
Z jakiego mięsa?
Kebab polecam przygotować z udek kurczaka. Tak, ja też jestem fanką piersi z kurczaka i przez długi czas robiłam właśnie w te sposób. I uwierzcie, wychodziło pysznie. Ale udka to zupełnie inny poziom pyszności – mięso jest soczyste, ma więcej smaku, wyjątkowo chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku. Oczywiście, ostateczna decyzja należy do Was :)
Z czym podać?
Tak upieczone mięso świetnie nadaje się jako danie główne, podane z ryżem czy frytkami. Jest pyszne w bułce, tortilli a nawet sałatce. Można też zaserwować klasyczną sałatkę gyros z takim właśnie mięsem – jest bardziej soczyste niż przesmażane kawałki piersi z kurczaka. Tak naprawdę to super uniwersalny składnik, jego wykorzystanie zależy tylko od Waszej wyobraźni! Może znaleźć się na pizzy, zapiekance, w burgerze… Wszędzie tam, gdzie potrzeba dobrze wypieczonego, pełnego smaku mięsa.
Porcje: 5-6 porcji
Składniki
mięso z udka kurczaka [6-9 filetów / ok. 1 kg]
olej rzepakowy [1/2 szklanki / ok. 125 ml]
cebula [1 duża sztuka]
Dodatkowo
► ziarna kolendry [1 płaska łyżka]
kmin rzymski [1 płaska łyżka]
słodka papryka [2 płaskie łyżki]
czosnek granulowany [2 płaskie łyżki]
kardamon [1/2 płaskiej łyżki]
sól [1 płaska łyżka]
pieprz [1/2 łyżeczki] lub
► gotowa mieszanka do gyrosa [4-5 łyżek]
Przygotowanie
Ziarna kolendry i kmin rzymski wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Mieszać, aby się nie przypaliły.
Przełożyć uprażone przyprawy do moździerza lub młynka do kawy i zmielić.
Dodać resztę przypraw, wymieszać. Połączyć z olejem i wymieszać ponownie, aby postała jednolita marynata.
Mięso z kurczaka roztłuc delikatnie na grubość standardowych kotletów i przeciąć na pół.
Pokryć mięso marynatą i odstawić na minimum godzinę (można także na całą noc, choć nie jest to konieczne).
Cebulę przekroić na pół. Z jednej połówki zrobimy podstawę do całej konstrukcji.
W połówkę cebuli należy wbić 4 długie patyczki do szaszłyków, na bazie kwadratu, w odległości ok 5 cm od siebie. Przebić cebulę na wskroś, wbijając od strony przecięcia i wyciągając po wypukłej stronie, aby ostry koniec patyczka znajdował się na samej górze.
Na tak przygotowany stelaż nabijać pastry zamarynowanego mięsa.
Wstawić do głębokiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, gdyby się przewróciło) i piec w 180 stopniach przez godzinę. Jeśli wierzchnie warstwy zaczną się przypalać za mocno, można je przykryć folią aluminiową i w ten sposób dokończyć pieczenie.
Mięso ścinać ostrym nożem w cienkie plastry.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/06/domowy-kebab-3-skladniki.html