Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Dziś zapraszamy Was na lekki, słodki deser – efekt poszukiwań deseru idealnego na letnie upały. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik .
Składniki (na 2 porcje – to, co na zdjęciu, przekroiliśmy na pół):
1/2 szklanki mąki (zabrakło mi pszennej także dodałam 3 łyżki kukurydzianej)
1/2 szklanki mleka (użyłam 2%-wego)
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
cukier puder i owoce do dekoracji
Making-off:
Mleko mieszamy z jajkami aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy mąkę, sól, cukier i budyń. Całość mieszamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy do środka szklaną paterę (użyłam patery o boku 21 cm) i grzejemy ją przez 20 minut.
Paterę smarujemy oliwą (lub olejem) – zarówno spód, jak i brzegi. Do jej posmarowania użyłam pędzelka silikonowego. Wlewamy ciasto. Pieczemy na termoobiegu około 20 minut.
Pieczony naleśnik posypujemy cukrem pudrem. Podajemy go z owocami i/lub dżemem.
Smacznego!
Gosia i Przemek
Reklamy
Źródło:https://krakowgotuje.wordpress.com/2019/06/14/dutch-baby-czyli-pieczony-nalesnik