Jak zrobić trufle czekoladowe? – Przepis na domowe cukierki

nazwa

Wykonanie

Trufle to przysmak, który jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Intensywnie czekoladowe, rozpływają się w ustach. Jeśli masz ochotę na domowe cukierki, możesz przyrządzić je samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na trufle – ich smak będzie pozytywnym zaskoczeniem.
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser, którego historia prowadzi do Francji – do kulinarnego lidera: Auguste Escoffier’a. O ich powstaniu – jak to często bywa w kuchni – zadecydował przypadek. Gorąca śmietanka trafiła nie do tego garnka co trzeba – zamiast z masą jajeczną wymieszała się z płynną czekoladą. Taka mieszanka wcale jednak nie trafiła do kosza. Okazało się, że po zahartowaniu masę można formować, nadając jej różne kształty. W pierwotnej wersji przybrała kształt kulki, którą obtoczono w kakaowym proszku.
Jeśli chodzi o trufle, cukierki wyrażają bogactwo czekoladowego smaku. To zasługa ganaszu – połączenia podgrzanej śmietanki kremówki z rozpuszczoną czekoladą. W przypadku tego przysmaku, czekolady musi być bardzo dużo – to ona sprawia, że trufle mają odpowiednią konsystencję i są bardzo ciężkie.
Jeśli chodzi o trufle, przepis uwzględnia również wiele dodatków. Sporą popularnością cieszy się rum. Można jednak zastosować np. olejek nugatowy, olejek migdałowy itp. – zgodnie z własnymi preferencjami.
W klasycznej wersji, trufle obtoczone są w kakao, cukrze pudrze, siekanych orzechach czy płatkach migdałów. Obecnie jednak można przyrządzić cukierki w bardziej ekstrawaganckiej wersji, np. z płatkami chili czy przyprawą curry.
Istnieje niejeden przepis na trufle. Chociaż wszystkie są mocno zbliżone, niuanse mogą zadecydować o ich walorach smakowych. Dlatego warto skorzystać ze sprawdzonej receptury – takiej, która nigdy nie zawodzi.
Do przygotowania domowych cukierków będziesz potrzebować:
10 tabliczek czekolady o zawartości kakao min. 70%,
375 g śmietany kremówki 30%,
2 opakowania cukru waniliowego,
prawdziwe kakao,
kieliszek rumu (może być też brandy, koniak, likier pomarańczowy lub dowolna wódka czysta).
Uwaga! Trufle czekoladowe przyrządzane z myślą o dzieciach nie powinny mieć ani grama alkoholu.
7 tabliczek czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Połącz z czekoladą. Dodaj cukier waniliowy i alkohol. Tak powstałą masę wylej do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia – wysokość masy powinna mieć 2 cm. Wstaw na 12 godzin do lodówki.
Po upływie tego czasu masę natnij nożem – tak, aby uzyskać kratkę o boku ok. 1,5 cm. Szybko uformuj kulki i ponownie wstaw do lodówki.
Rozpuść pozostałą część czekolady. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie obtaczaj w niej dobrze schłodzone kulki. Ponownie wstaw do lodówki, a po kilkunastu minutach oprósz kakao.
Domowe trufle można przełożyć do metalowego pojemnika i przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Pamiętaj, że zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć czekolady białej lub mlecznej.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/jak-zrobic-trufle-czekoladowe-przepis-na-domowe-cukierki