ßßß
Składniki:ok. 250 g biszkoptów podłużnych500 g serka mascarpone4 duże jajka50 g cukru pudru6 łyżek likieru Amaretto250 ml kawy espressoszczypta solikakao do posypaniaNa początku należy przygotować kawę espresso, pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać do niej likier Amaretto.Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać serek mascarpone ciągle miksując na małych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie łączymy szpatułką z masą z serka i żółtek.Układamy warstwę biszkoptów w dużym naczyniu lub małych miseczkach. Każdy nasączamy kawą z amaretto. Na biszkopty wykładamy połowę masy. Na masie kładziemy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Wierzch przed podaniem można posypać kakao. Chłodzimy w lodówce min. 3 godziny