ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kapustą i wędzonym boczkiem

Łazanki z kapustą i wędzonym boczkiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Łazanki z kapustą i wędzonym boczkiem to świetna potrawa na zimowy czas. Kiszonki to bogactwo witamin, mikroelementów i błonnika. To także źródło kwasu mlekowego – naturalnego probiotyku, utrzymującego prawidłową florę bakteryjną jelit i wzmacniającego system obronny organizmu. Jedzmy kiszonki zwłaszcza teraz, zimą oraz wczesną wiosną, kiedy nasz organizm najbardziej potrzebuje wszystkich, prozdrowotnych składników zawartych w kiszonkach. Polecam również inne dania z kiszonkami, które znajdziecie tutaj .
Składniki:
500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
250 g wędzonego boczku
7-8 pieczarek
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka cukru/ksylitolu
1 łyżka suszonych, sproszkowanych kani
100 g suchego makaronu łazanki lub ⅓ porcji makaronu własnej roboty z tego przepisu
Sposób przygotowania:
Jeśli chcemy przygotować makaron w domu, to od niego należy rozpocząć pracę, czyli trzeba przygotować ciasto, zawinąć folią i odłożyć do odpoczęcia. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i powoli podgrzewać, aż kapusta się zagotuje.
W tym czasie pokroić boczek w kostkę, pieczarki na drobne kawałki i cebulę w ćwierć plasterki.
Pokrojony boczek podsmażyć na patelni, dodać do kapusty.
Na wytopionym z boczku tłuszczu usmażyć pieczarki, przełożyć do garnka.
Na końcu usmażyć cebulę i również przełożyć do garnka.
Przyprawić wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem/ksylitolem, zamieszać. Ja dodaje na końcu suszone, sproszkowane kanie, ale bez nich danie i tak jest pyszne.
Wszystko przykryć pokrywką i gotować jeszcze 20 minut. Przygotowane wcześniej ciasto na makaron rozwałkować, pokroić i ugotować.
Gotowy, kupny makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić, dodać makaron, wymieszać.
Łazanki podawać gorące.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/02/lazanki-z-kapusta-i-wedzonym-boczkiem