ßßß Cookit - przepis na ,,Jagodzianki z kruszonką’’

,,Jagodzianki z kruszonką’’

nazwa

Wykonanie

Lubisz jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci 🙂 W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty
Składniki na ciasto drożdżowe:
600 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
20 g miodu
10 g cukru
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki krupczatki
30 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury Babuni z jagód Stovit
Jagody
1 białko
Przygotowanie:
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy dwa jajka, miód, cukier, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Źródło
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/jagodzianki-z-kruszonka