Wykonanie
Lubisz jagodzianki? To jeden ze słodkich symboli lata. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, smakują jak te od Babci 🙂 W swoim przepisie wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty
Składniki na
ciasto drożdżowe:600 g
mąki pszennej42 g świeżych
drożdży20 g
miodu10 g
cukru2
jajka250 g
mleka7 g
soli75 g miękkiego
masłaSkładniki na kruszonkę:100 g
mąki krupczatki30 g
cukru pudru50 g miękkiego
masłaDodatkowo:1 słoiczek
konfitury Babuni z
jagód Stovit
Jagody1
białkoPrzygotowanie:W naczyniu z ciepłym
mlekiem rozkruszamy
drożdże, dodajemy dwa
jajka,
miód,
cukier, szczyptę
soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy miękkie
masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane
bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki.
Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce
jagód i
konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy
mąkę z
masłem i
cukrem. Wyrośnięte
bułki smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.Źródło