ßßß Cookit - przepis na szarlotka z pianką z białek

szarlotka z pianką z białek

nazwa

Wykonanie

06/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Przepyszna szarlotka z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją kroić zaraz po upieczeniu lub poczekać do ostygnięcia/.
Składniki na blachę 25 x 20 cm
składniki:
2 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
wykonanie:
Jabłka obieramy /z obierek gotujemy kompot ..jest przepyszny/kroimy w średnią kostkę..Na rozgrzane masło dajemy cukier i chwilkę przesmażamy ciągle mieszając .na to dajemy jabłka oprószamy cynamonem przesmażamy i odwracamy na drugą stronę .Smażymy aż do ich miękkości i zezłocenia .Ja dodałam sok z 1/2 cytryny .ale to indywidualna sprawa ..
składniki spód:
2 szklanki mąki
5 zółtek
10 dag masła schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem ,dodajemy chłodne żółtka oraz masło i łączymy na tyle by otrzymać konsystencję okruchów.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy okruchy i równomiernie rozkładamy.Na to przekładamy jabłka.
piana z białek.
Można zrobić tradycyjną bezę ,ja zrobiłam w nieco inny sposób :
składniki:
1 szklanka cukru
odrobina wody 2-3 łyzki
5 białek+ szczypta soli
wykonanie:
do garnka wsypujemy cukier i dodajemy wody .na tyle by cukier był mokry.Wstawiamy na palnik i mieszamy sprawdzając od czasu o czasu czy nie tworzą się pęcherze.jeżeli tworzą się pęcherze zmieniamy gaz na mniejszy a w między czasie ubijamy białka na sztywno .Gorący cukier wolno wlewamy do białka strużką cały czas ubijając robotem na wolnych obrotach.Na jabłka łyżką nakładamy ciepłą pianę .
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..
Po przestygnięciu polewamy polewami z gorzkiej czekolady i kajmakową..
(Odwiedzono 610 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Powiązany przepis:
kruche ciasto z truskawkami
risotto z kurczakiem i grzybami leśnymi
risotto z grzybami
Potrawy Wielkanocne
Najnowsze wpisy
powidła śliwkowe z cytryną
kremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowy
galareta drobiowa w słoikach
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
POLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWY
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SŁOWNIK KULINARNY
ŚNIADANIA
SOSY
ZUPY
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz
Facebook
Jeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .
Popularne przepisy
zupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
Zakładki
Czym jest blog kulinarny, jak go założyć
DOBRE RADY
KONTAKT
KUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆ
POLITYKA CIASTECZEK
POLITYKA PRYWATNOŚCI
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
WSPÓŁPRACA
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/szarlotka-z-pianka-z-bialek