Wykonanie
06/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Przepyszna szarlotka z prażonymi
jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją kroić zaraz po upieczeniu lub poczekać do ostygnięcia/.Składniki na blachę 25 x 20 cmskładniki:2 kg kwaśnych
jabłek1 łyżka
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuwykonanie:
Jabłka obieramy /z obierek gotujemy kompot ..jest przepyszny/kroimy w średnią kostkę..Na rozgrzane
masło dajemy
cukier i chwilkę przesmażamy ciągle mieszając .na to dajemy
jabłka oprószamy
cynamonem przesmażamy i odwracamy na drugą stronę .Smażymy aż do ich miękkości i zezłocenia .Ja dodałam sok z 1/2
cytryny .ale to indywidualna sprawa ..składniki spód:2 szklanki
mąki5
zółtek10 dag
masła schłodzone1 łyżeczka
proszku do pieczeniawykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę z proszkiem ,dodajemy chłodne
żółtka oraz
masło i łączymy na tyle by otrzymać konsystencję okruchów.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy okruchy i równomiernie rozkładamy.Na to przekładamy
jabłka.piana z
białek.Można zrobić tradycyjną
bezę ,ja zrobiłam w nieco inny sposób :składniki:1 szklanka
cukruodrobina
wody 2-3 łyzki5 białek+ szczypta
soliwykonanie:do garnka wsypujemy
cukier i dodajemy
wody .na tyle by
cukier był mokry.Wstawiamy na palnik i mieszamy sprawdzając od czasu o czasu czy nie tworzą się pęcherze.jeżeli tworzą się pęcherze zmieniamy gaz na mniejszy a w
między czasie ubijamy
białka na sztywno .Gorący
cukier wolno wlewamy do
białka strużką cały czas ubijając robotem na wolnych obrotach.Na
jabłka łyżką nakładamy ciepłą pianę .Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..Po przestygnięciu polewamy polewami z
gorzkiej czekolady i kajmakową..(Odwiedzono 610
razy, 1 wizyt dzisiaj)Powiązany przepis:kruche ciasto z
truskawkamirisotto z
kurczakiem i
grzybami leśnymirisotto z
grzybamiPotrawy WielkanocneNajnowsze wpisy
powidła śliwkowe z
cytrynąkremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa w słoikachgalareta drobiowa z różnych rodzajów
mięsaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPOLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWYPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISŁOWNIK KULINARNYŚNIADANIASOSYZUPYO blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta MarcinkiewiczFacebookJeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .Popularne przepisyzupa z
botwinki wegetariańska
tatar według przepisu
Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy
Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą
sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na
konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
ZakładkiCzym jest blog kulinarny, jak go założyćDOBRE RADYKONTAKTKUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆPOLITYKA
CIASTECZEKPOLITYKA PRYWATNOŚCIPOTRAWY OKOLICZNOŚCIOWEPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWSPÓŁPRACA
MetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.org