Wykonanie
13/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Pyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta.
Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa
krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy.Składniki:2 opakowania prostokątnych
krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)*4,5 szklanki
mleka1 szklanki
cukru100 g
masła1
cukier wanilinowy (16 g)6 duże
jajka4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
skrobi ziemniaczanejUwaga: 1 szklanka o pojemności 250 ml.Wykonanie:Przygotować formę o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną warstwę
krakersów ułożyć na spodzie formy .Zagotować 3,5 szklanki
mleka z
cukrami i
masłem. Pozostałą szklankę
mleka zmiksować z
jajkami,
mąką i skrobią/ja zahartowałam tzn dolałam gorącego
mleka i wymieszałam/ po czym wlać do gorącego
mleka. Ugotować
budyń, cały czas energicznie mieszając/ja robię to robotem/, by nie porobiły się grudki /krem musi się wyraźnie zagotować!/. Odstawić z palnika, przykryć folią spożywczą /powinna dotykać budyniu/, poczekać aż krem trochę się wystudzi i zgęstnieje nie może być za bardzo gorący, a następnie wyłożyć na
krakersy.Na wierzchu budyniu ułożyć drugą warstwę
krakersów, odczekać by gotowe ciasto się wystudziło.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.I to by było na tyle 🙂(Odwiedzono 660
razy, 1 wizyt dzisiaj)Powiązany przepis:ciasto kubuś bez pieczenia
powidła śliwkowe z
cytrynączekoladowy dżem śliwkowyPotrawy WielkanocneNajnowsze wpisy
powidła śliwkowe z
cytrynąkremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowygalareta drobiowa w słoikachgalareta drobiowa z różnych rodzajów
mięsaAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPOLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWYPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISŁOWNIK KULINARNYŚNIADANIASOSYZUPYO blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta MarcinkiewiczFacebookJeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .Popularne przepisyzupa z
botwinki wegetariańska
tatar według przepisu
Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy
Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą
sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na
konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
ZakładkiCzym jest blog kulinarny, jak go założyćDOBRE RADYKONTAKTKUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆPOLITYKA
CIASTECZEKPOLITYKA PRYWATNOŚCIPOTRAWY OKOLICZNOŚCIOWEPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWSPÓŁPRACA
MetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.org