ßßß Cookit - przepis na kremówka dla zapracowanych :)

kremówka dla zapracowanych :)

nazwa

Wykonanie

13/09/2017 Napisane przez Ugotujmycos
Pyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy.
Składniki:
2 opakowania prostokątnych krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)*
4,5 szklanki mleka
1 szklanki cukru
100 g masła
1 cukier wanilinowy (16 g)
6 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
Uwaga: 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną warstwę krakersów ułożyć na spodzie formy .
Zagotować 3,5 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką i skrobią/ja zahartowałam tzn dolałam gorącego mleka i wymieszałam/ po czym wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń, cały czas energicznie mieszając/ja robię to robotem/, by nie porobiły się grudki /krem musi się wyraźnie zagotować!/. Odstawić z palnika, przykryć folią spożywczą /powinna dotykać budyniu/, poczekać aż krem trochę się wystudzi i zgęstnieje nie może być za bardzo gorący, a następnie wyłożyć na krakersy.
Na wierzchu budyniu ułożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by gotowe ciasto się wystudziło.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
I to by było na tyle 🙂
(Odwiedzono 660 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Powiązany przepis:
ciasto kubuś bez pieczenia
powidła śliwkowe z cytryną
czekoladowy dżem śliwkowy
Potrawy Wielkanocne
Najnowsze wpisy
powidła śliwkowe z cytryną
kremówka dla zapracowanych :)
czekoladowy dżem śliwkowy
galareta drobiowa w słoikach
galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
POLEWY
PRZETWORY / ZAPRAWY
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SŁOWNIK KULINARNY
ŚNIADANIA
SOSY
ZUPY
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę i pozostało dodawać przepisy. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży" i "Smaki Polskie”. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski
Gotowanie jest moja pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenie mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie. Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję ,że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz
Facebook
Jeśli jesteś sympatykiem blogu kulinarnego ugotujmycos.pl to zachęcamy Cię do polubienia naszego fanpage .
Popularne przepisy
zupa z botwinki wegetariańska
tatar według przepisu Magdy Gessler
karkówka pieczona w całości
Witamy. Aby strona mogła działać potrzebujemy pieniędzy na opłacenie domeny i hostingu. Prosimy Drogi Czytelniku abyś wpłacił ile możesz. Możliwe, że dzięki Twojej wpłacie następnym razem gdy coś będziesz szukał w internecie będziesz mógł znaleźć to na naszej stronie. Gdy zbierzemy wymaganą sumę to ta informacja nie będzie się już wyświetlać (przynajmniej nie w tym roku). Pieniądze prosimy przesłać na konto: 50 1020 5558 1111 1705 2630 0081 Milewski Krzysztof Kotlarska 1/2 64-610 Rogoźno. W tytule przelewu prosimy wpisać: Na działalność blogu ugotujmycos.pl Dziękujemy i pozdrawiamy.
Zakładki
Czym jest blog kulinarny, jak go założyć
DOBRE RADY
KONTAKT
KUCHNIE ŚWIATA – SŁOWNIK POJĘĆ
POLITYKA CIASTECZEK
POLITYKA PRYWATNOŚCI
POTRAWY OKOLICZNOŚCIOWE
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
WSPÓŁPRACA
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/kremowka-dla-zapracowanych