ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz do słoików

Domowy paprykarz do słoików

nazwa

Wykonanie

5 (100%) 11 votes
Uwielbiam paprykarz , nawet ten szczeciński z puszki . Mimo że znam jego niechlubny skład to czasami się skuszę 😉 Ale jak tylko mam czas staram się robić własny domowy paprykarz , szczególnie że mój M. lubi go zabrać ze sobą na wyjazd do pracy . Przygotowany według poniższego przepisu jest dużo bardziej smaczny i zdrowy niż ten z puszki . Polecam , tym bardziej że można go zrobić niemal z każdej ryby . A że niedawno były święta , więc tym razem zrobiłam z karpia .
Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml :
2 szklanki gotowanego mięsa z ryby , bez kości i skóry
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
1 /2 szklanki bulionu rybnego lub wody
2 czerwone papryki grubościenne
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
kawałek selera korzeniowego ( niezbyt duży )
4 łyżki, gęstego koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
1 łyżka słodkiej wędzonej , mielonej papryki
1 łyżka ostrej mielonej papryki ( można mniej jeśli nie lubicie pikantnego )
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
olej do smażenia
Marchew , pietruszkę , seler , cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Paprykę oczyszczamy z nasion , a następnie kroimy drobniutko . Na dość dużej ilości oleju smażymy wszystkie warzywa , do momentu aż będą bardzo miękkie .Następnie dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą , wędzoną , gałkę muszkatołową , liście laurowe , ziele angielskie , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy ryż , gotowaną , rozdrobnioną rybę , smażymy chwilkę ciągle mieszając .
Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści . Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy po pasteryzacji .Przekładamy na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Na drugi dzień pasteryzujemy słoiki , gotując we wrzątku 30 minut . Po wystygnięciu paprykarz można przechowywać w lodówce , nawet pół roku . Pyszny i wygodny w użyciu dodatek do pieczywa . Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/domowy-paprykarz-do-sloikow