ßßß
Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml :2 szklanki gotowanego mięsa z ryby , bez kości i skóry1,5 szklanki ugotowanego ryżu1 /2 szklanki bulionu rybnego lub wody2 czerwone papryki grubościenne2 cebule1 korzeń pietruszki1 marchewkakawałek selera korzeniowego ( niezbyt duży )4 łyżki, gęstego koncentratu pomidorowego2 łyżki słodkiej , mielonej papryki1 łyżka słodkiej wędzonej , mielonej papryki1 łyżka ostrej mielonej papryki ( można mniej jeśli nie lubicie pikantnego )1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól do smakuolej do smażenia
Marchew , pietruszkę , seler , cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Paprykę oczyszczamy z nasion , a następnie kroimy drobniutko . Na dość dużej ilości oleju smażymy wszystkie warzywa , do momentu aż będą bardzo miękkie .Następnie dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą , wędzoną , gałkę muszkatołową , liście laurowe , ziele angielskie , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy ryż , gotowaną , rozdrobnioną rybę , smażymy chwilkę ciągle mieszając .Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści . Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy po pasteryzacji .Przekładamy na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Na drugi dzień pasteryzujemy słoiki , gotując we wrzątku 30 minut . Po wystygnięciu paprykarz można przechowywać w lodówce , nawet pół roku . Pyszny i wygodny w użyciu dodatek do pieczywa . Smacznego !