Wykonanie
Babeczki
makowe z
bitą śmietaną … prosty, szybki i efektowny deser na świąteczny stół. Babeczki można udekorować na mnóstwo sposobów, subtelnie małymi, słodkimi koralikami niczym bombeczkami, kolorowymi drażami, posypkami lub zrobić z nich świąteczne Rudolfy zobacz .
Składniki na 12 sztuk:300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenie3 łyżki
maku1 łyżeczka
cukru waniliowego180 g
jogurtu naturalnego2 duże
jajka100 g roztopionego
masła2/3 szklanki
cukruWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (u mnie z termoobiegiem).Formę na muffiny wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy suche składnik (
mąkę,
mak,
proszek do pieczenia i
cukry). W drugiej misce łączymy płynne składniki tj.
jajka,
jogurt i roztopione, przestudzone
masło dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie łączymy such składniki z mokrymi mieszają tylko do czasu aż składniki się połączą. Ciasto nakładamy do papilotek do ok 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.Upieczone babeczki studzimy na kratce i podajemy z
bitą śmietaną lub posypane
cukrem pudrem.Smacznego!