ßßß Cookit - przepis na Muffinki

Muffinki

nazwa

Wykonanie

Tym razem muffinki bez odpowiedniej formy. Upiekłam je na zwykłej blasze, z przepisu mojej ulubionej sąsiadki
Szybki, smaczny i prosty – jak widać nawet bez odpowiedniej formy wyszły ładne, kształtne muffiny. Wystarczą jedynie papierowe wkładki. Na bazie tego samego przepisu zrobimy jasne i ciemne babeczki – kwestia dodatków, jak skórka pomarańczowa czy kakao. Do dzieła!
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki cukru
½ szklanki roztopionego tłuszczu (masła lub margaryny)
1 małe opakowanie cukru waniliowego
Dodatki :
Zrobiłam jasne ze skórką pomarańczową i ciemne z kakao. Do tych pierwszych potrzebna będzie kandyzowana skórka pomarańczowa i parę kropli aromatu pomarańczowego do ciast (opcjonalnie). Te drugie to łyżka kakao, dodałam parę kropli aromatu migdałowego i posypkę czekoladową. Ozdobić je można np.tylko cukrem pudrem lub kupić np.gotową polewę czekoladową.
Można też zrobić je bez absolutne żadnych dodatków, a i tak są świetne!
Wszystkie chwyty dozwolone!
Co należy zrobić – po prostu zmiksować jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło oraz jogurt. Zmiksować na niskich obrotach. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Również zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dołożyć (bądź nie) dowolne dodatki – porządnie wymieszać i nakładać do papierowych foremek do muffinek do około ¾ ich wysokości (nie więcej).
Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175’C góra-dół. Należy sprawdzać patyczkiem, bo może już dojdą do siebie po 15. Mają być ładnie zrumienione i patyczek suchy (uwaga na przypalenie od spodu. Od razu po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je przełożyć na jakiś półmisek, by na nim stygły. Ostudzone ozdabiamy i na koniec zjadamy 😉
Powtarzamy te same czynności piekąc je kolejnym razem (choć może i tego samego dnia), ale w innym „smaku”. Są tak proste i mało czasochłonne w wykonaniu, że w zasadzie można by zrobić nawet trzy porcje na bazie tego samego przepisu, a z innymi dodatkami.
Efekt końcowy i wizualny i smakowy – rewelacyjny
Źródło:http://bettycook.pl/2014/01/muffinki