Wykonanie
Tym razem muffinki bez odpowiedniej formy. Upiekłam je na zwykłej blasze, z przepisu mojej ulubionej sąsiadkiSzybki, smaczny i prosty – jak widać nawet bez odpowiedniej formy wyszły ładne, kształtne muffiny. Wystarczą jedynie papierowe wkładki. Na bazie tego samego przepisu zrobimy jasne i ciemne babeczki – kwestia dodatków, jak
skórka pomarańczowa czy
kakao. Do dzieła!Składniki :2 szklanki
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki
jogurtu naturalnego½ szklanki
cukru½ szklanki roztopionego tłuszczu (
masła lub
margaryny)1 małe opakowanie
cukru waniliowegoDodatki :Zrobiłam jasne ze
skórką pomarańczową i ciemne z
kakao. Do tych pierwszych potrzebna będzie kandyzowana
skórka pomarańczowa i parę kropli
aromatu pomarańczowego do ciast (opcjonalnie). Te drugie to łyżka
kakao, dodałam parę kropli
aromatu migdałowego i posypkę
czekoladową. Ozdobić je można np.tylko
cukrem pudrem lub kupić np.gotową
polewę czekoladową.Można też zrobić je bez absolutne żadnych dodatków, a i tak są świetne!Wszystkie chwyty dozwolone!
Co należy zrobić – po prostu zmiksować
jajka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodać roztopione i ostudzone
masło oraz
jogurt. Zmiksować na niskich obrotach.
Potem dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Również zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dołożyć (bądź nie) dowolne dodatki – porządnie wymieszać i nakładać do papierowych foremek do muffinek do około ¾ ich wysokości (nie więcej).Piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175’C góra-dół. Należy sprawdzać patyczkiem, bo może już dojdą do siebie po 15. Mają być ładnie zrumienione i patyczek suchy (uwaga na przypalenie od
spodu. Od razu po wyjęciu z piekarnika najlepiej jest je przełożyć na jakiś półmisek, by na nim stygły. Ostudzone ozdabiamy i na koniec zjadamy 😉
Powtarzamy te same czynności piekąc je kolejnym razem (choć może i tego samego dnia), ale w innym „smaku”. Są tak proste i mało czasochłonne w wykonaniu, że w zasadzie można by zrobić nawet trzy porcje na bazie tego samego przepisu, a z innymi dodatkami.
Efekt końcowy i wizualny i smakowy – rewelacyjny