Wykonanie
Cannelloni z mięsnym farszem to propozycja podania włoskiego dania na polskim
stole – trzeba próbować innych smaków. Każdy chyba lubi włoską kuchnię i smaki. Uwielbiam
makaron (chociaż nie jest on wymysłem włochów) i mogłabym go zjadać kilogramami bez żadnych dodatków – oczywiście musi być ugotowany 🙂jedno opakowanie
makaronu cannelloniokoło 600g
mięsa mielonego wieprzowego200g
pieczarek3 średnie
cebulecztery większe ząbki
czosnkujedna świeża
papryka, użyłam czerwonejokoło 150ml
wywaru mięsno-warzywnegojedna puszka
pomidorów w sosie własnym wraz z sosemjedna szklanka
mlekajedna łyżka
masłajedna łyżka
mąkipół dużej
cytrynyokoło 400ml
przecieru pomidorowegocztery duże garści tartego
sera żółtegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
zioła prowansalskie,
chilli,
oreganoW pierwszej kolejności należy drobno poszatkować
cebulę i
czosnek, a następnie poddusić na patelni na mieszance
masła i
oliwy. Następnie dorzucamy
mięso mielone i wszystko razem podsmażamy.Gdy
mięso się dusi wraz z
cebulką i
czosnkiem, należy poszatkować
pieczarki i dorzucić do patelni.Następnie szatkujemy
paprykę i także dorzucamy.Następnie wrzucamy
pomidory z puszki wraz z całym sosem i wszystko dokładnie mieszamy.Na koniec wlewamy
wywar mięsno-warzywny, doprawiamy
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym i
ziołami prowansalskimi i dusimy przez około 20 minut bez przykrycia.Gdy na patelni się duszą warzywa z
mięsem, w małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy łyżkę
masła, dodajemy
mąkę i energicznie mieszamy a następie ciągle mieszając powoli wlewamy
mleko i pozostawiamy na ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy sok z jednej połówki
cytryny i doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Patelnię i rondelek ściągamy z ognia.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180℃.
Makaron cannelloni nadziewamy
mięsem z warzywami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem z rondelka.W małej misce mieszamy
przecier pomidorowy z ćwiartką łyżeczki
chilli i łyżeczką
oregano.Tak przygotowanym
sosem pomidorowym zalewamy
makaron a następnie obficie obsypujemy tartym
serem żółtym i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut. Jeżeli nie macie pokrywki do naczynia żaroodpornego, możecie użyć folii aluminiowej.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania z
makaronem:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLN(No Ratings Yet)Loading...