Wykonanie
Kiedy publikuję ten post, najprawdopodobniej
siedzę na plaży nad naszym, kochanym, polskim morzem, i zastanawiam się dlaczego miałam tak genialny pomysł. No ok... to był mój wymysł, bo chciałam odwiedzić stare kąty, więc nie mam na kogo zrzucać
winy, mam tylko nadzieję, że przeżyję te parawany i cały ten nadmorski klimat.. No dobrze koniec żartów, trzeba przejść do rzeczy ważnych. Czyli jedzenie.. Lubicie boczniaki? Ja uwielbiam! A grillowane nie mają sobie równych. Tym razem przygotowałam omlet i dodałam do niego boczniaki własnie i
groszek (
miejcie litość i nie używajcie
groszku z puszki..). Kocham takie proste i smaczne śniadanie. A Wy?
Składniki:3
jajkapół szklani
groszku mrożonego (trzeba go rozmrozić)3-4 boczniaki
sólpieprzchili w płatkach
olej do smażenia- u mnie
ryżowyWykonywanie:
Jajka rozbij do miseczki. Przypraw
solą,
pieprzem i
chili. Boczniki pokrój w paski i podsmaż prze chwilę na patelni z odrobiną
oleju. Gdy lekko się przysmażą dodaj
groszek. Wymieszaj i wlej
jajka. Drewnianą
łopatką zgarniaj ścinające się
jajka do środka, tak aby nie ścięta masa spływała na brzegi i się smażyła. Ja preferuję omlety smażone z obu stron, dlatego jeśli dół jest już odpowiednio ścięty, przykrywam patelnię talerzem, przewracam ją (wtedy omlet spada na talerz) i zsuwam powoli nieupieczoną część na patelnię i smażę dosłownie minutę. Możecie omlet smażyć tylko z jednej strony- kwestia gustu. Po usmażeniu posyp
płatkami chili.Smacznego!