Wykonanie
No i proszę Państwa, mamy jesień. Niestety nie jest to jesień ciepła i złota, a
póki co szara i bura, ale może dajmy jej trochę czasu? Kiepska pogoda sprzyja pichceniu, jak ostatnio napisała mi moja przyjaciółka, a to nie jest w
sumie takie najgorsze. Zabieram się więc za kucharzenie. Sezon na
dynię trwa w najlepsze i postanowiłam wykorzystać delikwentkę na śniadanie. Zrobiłam super szybki omlet z
fetą i
chili. Pyszny, ciepły, rozgrzewający, idealny na śniadanie w chłodny poranek. Chociaż mówiąc
między nami, wydaje mi się, że omlet w takiej wersji świetnie sprawdzi się na obiad lub nawet kolację.
Składniki:szklanka dyni pokrojonej w kawałkikawałek
sera fetajajkapół
papryczki chilisólpieprzolej (u mnie
ryżowy)Wykonywanie:
Dynię skrop olejem i podsmaż na patelni. Gdy zmięknie, wrzuć
chili pokrojone w kawałki i delikatnie wymieszaj.
Jajka wbij do miseczki, przypraw
solą i
pieprzem i lekko wymieszaj. Wlej
jajka na patelnię. Zmniejsz temperaturę smażenia. Wkrusz kawałki
fety. Możesz przykryć patelnię pokrywką, jeśli zależy Ci aby omlet był ścięty na górze. Ja właśnie tak zrobiłam. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!