Wykonanie
Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną
rybą -
łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na
stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać
mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!Ciasto na pierogi3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
masła1,5 szklanki gorącego
mlekaszczypta
soliMleko podgrzewamy z
masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko
mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.Farsz/ inspiracja /300 g
świeżego łososia - filet100 g
wędzonego łososia1
cebula1 łyżka
soku z cytryny1
jajko1/2 pęczka
koperkusól,
pieprzolej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym
oleju. Pozostawić do ostudzenia.
Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić
łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.
Koperek posiekać.
Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.Pieczonego
łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego
łososia wędzonego,
koperek,
sól,
pieprz,
cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać
jajko i wymieszać.Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej
mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej
mąką (przykryć ściereczką lub posypywać
mąką, by nie wyschły).Pierogi wrzucać na wrzącą
wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).Smacznego!