ßßß Cookit - przepis na Doskonaďż˝e pierogi z ďż˝ososiem

Doskona�e pierogi z �ososiem

nazwa

Wykonanie

Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną rybą - łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!
Ciasto na pierogi
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
1,5 szklanki gorącego mleka
szczypta soli
Mleko podgrzewamy z masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.
Farsz
/ inspiracja /
300 g świeżego łososia - filet
100 g wędzonego łososia
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostudzenia.
Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.
Koperek posiekać. Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczonego łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego łososia wędzonego, koperek, sól, pieprz, cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jajko i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej mąką (przykryć ściereczką lub posypywać mąką, by nie wyschły).
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2019/01/Doskonale-pierogi-z-lososiem.html