Wykonanie
Ten niezwykle smaczny przepis na
śledzie w
oleju z
pomidorami i
miodem podesłał mi Patyk, który wiernie korzysta z moich przepisów oraz podsuwa wiele inspiracji. Kiedy zobaczyłam recepturę, od razu nabrałam chęci do jej sprawdzenia, ponieważ lubię
śledzie w towarzystwie lekko słodkich zalew.
Śledzie w
oleju z
pomidorami i
miodem będą najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Przepis idealny na święta, jak i na co dzień. Już wiem, że zrobię te
śledzie na wigilię w tym roku. Smacznego!Zobacz też:
Śledzie w
majonezie z
cebuląPorcji: 10 Czas gotowania: 1 godzina + kilka godzin na odstanieSkładniki400 g płatów
śledziowych w
oleju2 średnie
cebuleokoło 0,5 szklanki
oleju rzepakowegoczubata łyżka
miodu3
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzuszczypta
solimały słoiczek
koncentratu pomidorowegoPrzepis1Płaty
śledziowe kroimy w większą kostkę (jeżeli po wyjęciu z opakowania będą zbyt słone, możemy je na jakiś czas włożyć do
wody i wymoczyć).2
Cebulę kroimy w
pióra i przekładamy ją na głębszą patelnię. Następnie zalewamy ją
olejem - jego ilość ma być praktycznie na równi z
cebulą. Włączamy gaz.3Dodajemy do całości czubatą łyżkę
miodu,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz oraz szczyptę
soli. Dusimy około 10 minut pod przykryciem.4Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy z
cebulą i
olejem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną zalewą polewamy
śledzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Miseczki widoczne na zdjęciach kupicie u Dekory
Nati .