Wykonanie
Owsianka na lato – bez gotowaniaPrzez Marzena 12 lipca 2018To jest moje ulubione śniadanie tego lata. Pierwsze co robię po przebudzeniu, to zalewam wrzątkiem
płatki i
słonecznik oraz
orzechy.
Potem staram się zebrać do pracy. Jak już jestem przyszykowana, wrzucam pokrojone
owoce. Mieszam i gotowe. Taką owsiankę jestem w stanie nie tylko przełknąć, ale pochłonąć ze smakiem. Sami przyznacie, że wymaga ona mało pracy, a jest super wartościowym i apetycznym śniadaniem, przygotowanym bez większego wysiłku.Składniki
płatki owsiane - 3-5 łyżek
pestki słonecznika - 2 łyżki
migdały lub
orzechy włoskie - 1-2 łyżkinasiona chia (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
owoce np.:
jabłka,
banany,
brzoskwinie,
maliny... itp.
jogurt wegański (opcjonalnie)Instrukcje
Płatki owsiane zalewamy gorącą
wodą lub
mlekiem. Proporcje to: 1 porcja
płatków i 2 porcje
wody lub
mleka.Ostawiamy pod przykryciem na jakieś 15 minut.Dodajemy ulubione
owoce. Super wyśmienite są z
brzoskwiniami lub
nektarynkami. W bardziej dostępnym zestawie zjadam tą owsiankę z
bananem i pokrojonym w kostkę
jabłkiem.Jeżeli akurat posiadacie
jogurt wegański to koniecznie dodajecie. Rewelacja.