Wykonanie
Prostota, niewielka ilość składników, aromat pieczonych warzyw. Takie obiady latem lubię najbardziej.Pieczony
kalafior,
ziemniaki i
ciecierzyca z
winegretemblue_megi Prostota, niewielka ilość składników, aromat pieczonych warzyw Print ThisServes: 2 Prep
Time: 20 minut Cooking
Time: 50 minut 50 minutRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients1 mały
kalafior700 g
ziemniaków1 puszka
ciecierzycy4 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego kuminu
winegret:1/3 szklanki posiekanych
oliwek3 łyżki
oliwy2 łyżki
soku z cytryny1 przeciśnięty ząbek
czosnku1/4 łyżeczki mielonego
pieprzułyżeczka ziarnistej
musztardyłyżeczka
syropu z agawy lub
mioduInstructionsPiekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w 3 centymetrowe kostki.
Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.Warzywa dokładnie mieszamy w misce z
oliwą,
solą i kuminem i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.Składniki
winegretu mieszamy. Przyrządzonym sosem polewamy upieczone warzywa. Podajemy ciepłe.