ßßß Cookit - przepis na Pieczony kalafior, ziemniaki i ciecierzyca z winegretem

Pieczony kalafior, ziemniaki i ciecierzyca z winegretem

Wykonanie

Prostota, niewielka ilość składników, aromat pieczonych warzyw. Takie obiady latem lubię najbardziej.
Pieczony kalafior, ziemniaki i ciecierzyca z winegretem
blue_megi Prostota, niewielka ilość składników, aromat pieczonych warzyw Print This
Serves: 2 Prep Time: 20 minut Cooking Time: 50 minut 50 minut
Rating: 5 . 0 /5
( 1 voted )
Ingredients
1 mały kalafior
700 g ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
winegret:
1/3 szklanki posiekanych oliwek
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
łyżeczka ziarnistej musztardy
łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Instructions
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w 3 centymetrowe kostki. Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Warzywa dokładnie mieszamy w misce z oliwą, solą i kuminem i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Składniki winegretu mieszamy. Przyrządzonym sosem polewamy upieczone warzywa. Podajemy ciepłe.
Źródło:https://rogalikblog.pl/przepisy/obiady/jednogarnkowe/pieczony-kalafior-ziemniaki-i-ciecierzyca-z-winegretem