ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Wykonanie

W domu najczęściej jemy kanapki z hummusem, ale czasem, dla odmiany, lubię upiec jakiś warzywny pasztet. Porcja z tego przepisu wystarcza na kilka dni, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Pasztet z soczewicy
blue_megi Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę Print This
Serves: 12 Prep Time: 15 minut Cooking Time: 1 godzina 1 godzina
Rating: 5 . 0 /5
( 1 voted )
Ingredients
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
50 dag suchej czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka konserwowa posiekana w drobną kosteczkę
2 jajka
bulion warzywny
łyżka oleju
pół łyżeczki chili
2 łyżeczki curry
łyżeczka mielonego imbiru
sól, pieprz do smaku
Instructions
Marchewki i cebulę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki,
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy marchew i cebulę. Przesmażamy przez chwilę.
Dodajemy przyprawy (bez soli) i czosnek. Mieszamy.
Wsypujemy soczewicę, mieszamy i zalewamy bulionem 3 centymetry ponad poziom składników.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż soczewica zacznie się rozpadać.
Studzimy.
Dodajemy jajka, paprykę i dokładnie wyrabiamy masę. Solimy do smaku.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.
Zapiekamy około 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie mocno wysychać i pękać, przykrywamy foremkę kawałkiem folii aluminiowej.
Notes
Czas pieczenia zależy od wilgotności masy. Im bardziej odparowana, tym krótszy będzie czas, w którym pasztet się upiecze.
Źródło:https://rogalikblog.pl/przepisy/okazje/wielkanoc/pasztet-z-soczewicy