Wykonanie
W domu najczęściej jemy kanapki z hummusem, ale czasem, dla odmiany, lubię upiec jakiś warzywny pasztet. Porcja z tego przepisu wystarcza na kilka dni, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.Pasztet z
soczewicyblue_megi Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę Print ThisServes: 12 Prep
Time: 15 minut Cooking
Time: 1 godzina 1 godzinaRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients2
marchewki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku50 dag suchej
czerwonej soczewicy1
czerwona papryka konserwowa posiekana w drobną kosteczkę2
jajkabulion warzywnyłyżka
olejupół łyżeczki
chili2 łyżeczki
curryłyżeczka mielonego
imbirusól,
pieprz do smakuInstructions
Marchewki i
cebulę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki,W garnku rozgrzewamy
olej i wrzucamy
marchew i
cebulę. Przesmażamy przez chwilę.Dodajemy
przyprawy (bez
soli) i
czosnek. Mieszamy.Wsypujemy
soczewicę, mieszamy i zalewamy
bulionem 3 centymetry ponad poziom składników.Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż
soczewica zacznie się rozpadać.Studzimy.Dodajemy
jajka,
paprykę i dokładnie wyrabiamy masę. Solimy do smaku.Masę przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej.Zapiekamy około 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie mocno wysychać i pękać, przykrywamy foremkę kawałkiem folii aluminiowej.NotesCzas pieczenia zależy od wilgotności masy. Im bardziej odparowana, tym krótszy będzie czas, w którym pasztet się upiecze.