Wykonanie
Boczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak
karkówka z grilla) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj
mięsa, w przeciwieństwie do
karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby
boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego
mięsa, jak i tłuszczu, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Boczek bez białych części jest dla mnie zbyt jałowy i niejadalny. W moim przepisie marynata do
boczku bazuje na musztardzie oraz
ketchupie z dodatkiem kilku przypraw.Zobacz też:Szaszłyki caprese – idealne na grilla
Sałatka z
pieczarkami marynowanymi
Sos tzatziki – do
mięs, na grillaPorcji: 6Składniki400 g
boczkułyżka
musztardyłyżka
ketchupułyżeczka
czosnku granulowanegołyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzułyżka
olejuPrzepis1
Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.2Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy z
boczkiem, aby każdy kawałek
mięsa był pokryty marynatą.3Wkładamy na lodówki na kilka godzin.4Grillujemy z obu stron do zrumienienia.