Wykonanie
Placki z
cukinii z piekarnika są równie smaczną propozycję jak placuszki z
cukinii z
ziemniakami, placuszki z
kalafiora czy placuszki z
marchewki i
ziemniaków . Powiedziałabym nawet, że zdrowszą alternatywą, jednak tego nie
mogę podkreślać, ponieważ w swoim składzie zawierają
żółty ser, który nieco kalorii ma… Ale co tam – to właśnie on nadaje placuszkom smak 🙂 Za plackami z
cukinii z piekarnika przemawia fakt, że nie trzeba ich smażyć, przewracać, pilnować czy się palą, tylko po prostu wstawić w piekarnik i je upiec 🙂 Placki z
cukinii możecie podać na ciepło, jak i na zimno – ja serwowałam je z kwaśną
śmietaną oraz
sosem czosnkowym. Smakowały każdemu!
Dajcie też znać jak Wam wyszyły 🙂 Powodzenia!Zobacz też:
Cukinie faszerowane
mięsem mielonymPikantne leczo z
cukiniąPorcji: 12 Czas gotowania: 40 minutSkładniki1 średnia
cukinia100 g żółtego,
ostrego serajajko4 łyżki
kaszy mannysól i
pieprz do smakupapier do pieczeniaPrzepis1
Cukinie kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie wyciskamy dokładnie
cukinię, aby pozbyć się z niej
wody.2Do
cukinii ścieramy
ser na dużych oczkach, dodajemy
jajko oraz
kaszę mannę. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem.3Pieczemy w 190 stopniach w piekarniku z termoobiegiem do zrumienienia - około 20 minut.