Wykonanie
Spaceruję boso po
młodej trawie, zachwycam każdym pąkiem na naszych mangoliach. Tak się cieszę, że już ciepło, że majówka już w kwietniu, że spokój, i cisza, i ptaki
wiją gniazda. Niewiele mi trzeba, wystarczy kilka najsłodszych
truskawek i pół butelki prosecco. Będzie najprostszy
sorbet świata -
sorbet rossini, idealny na ochłodę, na małą rozkosz, na deser albo aperitif wyjadany łyżeczką. Zróbcie koniecznie!
Posłuchajcie dziś ze mną "
Home Again" Michaela Kiwanuki, tak, jest idealnie!Na trzeciomajówkowy brunch wybieramy się w tym roku do znajomych. Jako aperitif zabieram ze sobą dzbanek świeżego soku z cudownie słodkich, najsoczystszych czerwonych
pomarańczy Sanguinello. Do tego prosecco i Aperol i będą pyszne
drinki na powitanie. Ale gospodyni pikniku zapowiedziała, ze poda rossini - koktajl na bazie prosecco i świeżych
truskawek. To trochę jak wariacja na temat klasycznego bellini, którego przywieźliśmy kilka lat temu z Wenecji. Już wiem, że będzie prawdziwym rarytasem.Zanim doczekam się tego pikniku), przypomniało mi się "zadanie", które zleciła mi pewna moja klientka, pani Joasia - miałam opracować dla niej przepis na
sorbet na bazie prosecco . Wczoraj otworzyliśmy butelkę prosecco z myślą o leniwej niedzieli, ale i tym
sorbecie. Zamroziłam połowę prosecco w foremkach na kostki
lodu, dziś wyciągnęłam z zamrażarki ostatnie ubiegłoroczne super słodkie
truskawki i oto jest - CUDOWNY, mroźny jak diabli
sorbet rossini . Pani Joasiu - ze specjalną dedykacją dla Pani 😀I teraz wszelkie inne pomysły na
sorbety z prosecc o
stoją otworem -
melon gala i prosecco ? świeże soczyste
brzoskwinie ? może
arbuz ? albo cudowny
sorbet kir
royal (z
syropem z
czarnej porzeczki). Prostota i dobry składnik w kuchni to klucz do sukcesu. Lubię takie pichcenie, gdy od pomysłu do realizacje ledwie chwila. Ech poszalejemy tej wiosny i lata! Pochwalcie się w komentarzach, jeśli wymyślicie swoje własne wersje.
Jeśli macie w zamrażarce cudownie słodkie
truskawki, które kupiliście w ubiegłym roku, wystarczy zamrozić do nich prosecco. Albo poczekajcie chwilę ta nasze słodkie polskie
truskawki. Połączenie wytrawnego prosecco, słodkich
truskawek i odrobiny
miodu będzie idealnym początkiem miłego wieczoru w gronie najbliższych.400g prosecco300g słodkich
truskawek (zamrożonych)20g
mioduProsecco wlej do foremek na kostki
lodu (w woreczkach za bardzo będzie się pienić) i odstaw do zamrożenia na całą dobę.Do naczynia miksującego Thermomixa lub dobrego blendera wsyp kostki zamrożonego prosecco i zamrożone
truskawki, dodaj
miód. Miksuj ok 30 sekund na najwyższych obrotach. Podawaj od razu z listkiem świeżej
mięty. Rozkoszuj się słońcem, ciepłem i cudowną wiosną!------wpis inspirowany prostotą i zmysłowością kuchni konceptu Water&Wine