Wykonanie
sobota, 9 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Mocno
czosnkowy chlebek z dodatkiem
parmezanu i
ziół.Składniki na
ciasto drożdżowe:1 łyżeczka suchych
drożdży180 ml ciepłego
mlekaszczypta
cukru0,5 łyżeczki
soli1,5 szklanki
mąkiZ podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aż podwoi objętość.Dodatkowo:4 łyżki
masła1,5 główki
czosnku5 gałązek
kolendry (drobno posiekanych)łyżka
suszonego oregano3 łyżki startego
parmezanuduża szczypta
soliMasło roztapiamy i mieszamy z resztą składników.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe ponownie krótko wyrabiamy i formujemy z niego nieduże kulki. Każdą kulkę obtaczamy w przygotowanej paście z
ziół,
sera,
czosnku i
masła. Małą keksówkę (około 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy luźno kulki z ciasta. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy nasz chlebek przez 35-40 minut. Najlepszy na ciepło! Smacznego!