ßßß Cookit - przepis na Czosnkowy chlebek do odrywania

Czosnkowy chlebek do odrywania

Wykonanie

sobota, 9 Grudzień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Mocno czosnkowy chlebek z dodatkiem parmezanu i ziół.
Składniki na ciasto drożdżowe:
1 łyżeczka suchych drożdży
180 ml ciepłego mleka
szczypta cukru
0,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki mąki
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aż podwoi objętość.
Dodatkowo:
4 łyżki masła
1,5 główki czosnku
5 gałązek kolendry (drobno posiekanych)
łyżka suszonego oregano
3 łyżki startego parmezanu
duża szczypta soli
Masło roztapiamy i mieszamy z resztą składników.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko wyrabiamy i formujemy z niego nieduże kulki. Każdą kulkę obtaczamy w przygotowanej paście z ziół, sera, czosnku i masła. Małą keksówkę (około 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy luźno kulki z ciasta. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy nasz chlebek przez 35-40 minut. Najlepszy na ciepło! Smacznego!
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/czosnkowy-chlebek