Wykonanie
Genialne wegańskie burgery, które idealnie sprawdzą się na
białkowo-tłuszczowe śniadanie. Ponad 10g
białka w jednym kotlecie, a do tego są naprawdę przepyszne i bez żadnej
mąki!Składniki na wegańskie burgery
białkowo-tłuszczowe (12 sztuk)400g
cieciorki ugotowanej lub po odsączeniu z puszki,300g
tofu naturalnego,2
cebule,1
marchewka,100g
świeżego szpinaku,1/2 szklanki mielonego
siemienia lnianego,3 łyżki
płatków drożdżowych,1 łyżka
syropu klonowego,2 łyżki
oleju dobrej jakości (ja użyłam z
awokado, ale może być inny) + więcej do smażenia,
sól i
pieprz do smaku.
Cebule drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju, posolić i podsmażać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do
cebuli. Wymieszać i dalej podsmażać.
Szpinak dobrze umyć i drobno pokroić, dodać do warzyw na patelni i podsmażać na niewielkim ogniu aż zmięknie.
Ciecierzyce rozgnieść widelcem w misce, dodać pokruszone drobno
tofu oraz warzywa z patelni. Całość dobrze wymieszać i dodać pozostałe składniki – zmielone
siemie lniane,
płatki drożdżowe,
syrop klonowym i
olej. Porządnie całość wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem do smaku (bez obaw można próbować masy bo nie jest ona surowa). Następnie lekko pokryć dłonie
olejem i formować niewielkie kotleciki. Smażyć je na suchej patelni do zrumienienia z obu stron. I Wasze
białkowo-tłuszczowe burgery są gotowe!Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2018-02-25Czas przygotowania15MCzas gotowania10MCałkowity czas25MŚrednia ocena5na podstawie 4 ocen