Wykonanie
Nic mnie tak nie cieszy jak talerz pełen domowych ruskich pierogów. Z drugiej strony, nic mnie tak nie smuci jak 3 godziny stania przy blacie, zawijania, nakładania, zagniatania no i oczywiście zmywania po wszystkim. Dziś mam dla Was przepis zainspirowany wspaniałą kreatywnością
Magdy z bloga skutecznie.tv ! Uwielbiam przepisy tej Pani i uważam, że to jeden z najbardziej wartościowych blogów kulinarnych w (nie tylko polskiej) blogosferze. Ten przepis to mistrzostwo świata, pierogi ruskie w kilka chwil, zwłaszcza jeśli macie na podorędziu
ziemniaki z wczorajszego obiadu. Oczywiście (jak to ja) pozmieniałam proporcję pod swój smak i przetestowałam też opcję dla bezglutenowców (
mąka ziemniaczana w tym przepisie średnio mi podchodzi). Opcja idealna na szybki, bezmięsny obiad, dla miłośników pierogów ruskich pozycja wręcz obowiązkowa!Porcje: 3-4 porcjeSkładniki►
ziemniaki [ok. 500 g]►
twaróg (dowolny) [250 g]►
cebula [1 duża lub 2 małe]►
jajko [1 sztuka]►
mąka pszenna lub ryżowa [3 łyżki]►
olej [1 łyżka]Dodatkowo►
sól [płaska łyżeczka]►
pieprz czarny mielony [1/2 łyżeczki]Przygotowanie
Ziemniaki ugotować do miękkości (w mundurkach lub klasycznie obrane i pokrojone).Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z
twarogiem.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju (ja pod koniec smażenia lubię ją polać odrobiną
wody, aby się skarmelizowała, ale nie jest to konieczne :))Do
ziemniaków i
twarogu dodać
cebulkę,
jajko,
mąkę i
przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno być mięciutkie i delikatne, ale nie rozpadać się.Wyłożyć na blat podsypany
mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek, delikatnie rozpłaszczyć dłonią i wykroić kopytka/leniwe.Kluseczki gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty OD WYPŁYNIĘCIA na powierzchnię
wody.Po ugotowaniu można podać ze smażoną
cebulką, kwaśną
śmietaną, roztopionym
masłem lub przesmażyć na patelni. Idealnie komponują się też z wszelkimi
mięsnymi sosami.Smacznego!