Wykonanie
Cześć,Ostatnio dość dużo testuję dań z
kaszy i
póki co przyznaję,
kasza kaszy nierówna a każde kaszotto czy inne danie pozwala odkryć nowe smaki. Jednym z nich są pikantne klopsiki z
kaszy jaglanej – świetny i szybki pomysł na drugie śniadanie lub lunch do pracy.Inspirację zaczerpnęłam z bloga erVegan .Składniki (na około 20 sztuk):1 opakowanie
kaszy jaglanej (100 gram),1/2 słoika
suszonych pomidorów w
oleju,2 łyżki
sosu sojowego,6 płaskich łyżek
mąki żytniej,1 i 1/2 łyżeczki wędzonej
ostrej papryki,
sól i
pieprz.Making-of:
Kaszę opłukujemy ciepłą
wodą. Zalewamy ją półtora szklanki
wody i gotujemy aż do wchłonięcia
wody.
Pomidory,
mąkę,
sos sojowy i
przyprawy miksujemy blenderem. Dodajemy ugotowaną
kaszę i ponownie miksujemy aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.Z masy formujemy kuleczki i rozkładamy je na papierze do pieczenia.Klopsiki pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego!GosiaReklamy