Wykonanie
Kurczak w
kurkumie z
papryką i
orzeszkami ziemnymi będzie ciekawym przepisem na obiad z
kurczaka w niecodziennym stylu. Danie wygląda bardzo kolorowo oraz apetycznie, dzięki żółtej
kurkumie, która nadaje
mięsu wyjątkowy kolor 🙂 Poprzez posypanie gotowego dania
kolendrą czy
pietruszką, sprawimy, że już po samym zobaczeniu będzie się go jadło oczami! Jeżeli lubicie przepisy na
kurczaka z
ryżem polecam Wam także
kurczaka z
papryką i
ananasem lub
kurczaka w sosie
pomarańczowym z
sezamem. Spróbujcie!
Dajcie znać także czy danie się udało, a przede wszystkim czy smakowało!Zobacz też:
Kurczak w 3 pysznych odsłonachPieczona
pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
Kurczak duszony z warzywamiPorcji: 3 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki500 g
piersi z kurczaka4 łyżki
przyprawy Maggiłyżka
kurkumyłyżeczka
imbiruząbek
czosnkułyżeczka
chiliszalotkagarść
orzechów arachidowych3
papryki w różnych kolorach
sól i
pieprz do smaku
natka pietruszki do podania100 g
ryżuolej do smażeniaPrzepis1
Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (
Maggi,
kurkuma,
imbir, posiekany
czosnek,
chili, posiekana
szalotka) i odstawiamy na 30 minut.2Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym
oleju podsmażamy
kurczaka około 10 minut.3Następnie dodajemy na patelnię garść
orzechów oraz
paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką
wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż
woda odparuje.4Doprawiamy
solą,
pieprzem czy
Maggi. Podajemy z ugotowanym
ryżem i posypujemy
natką pietruszki.