ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wypieki z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Są po prostu pyszne. Często specjalnie odkładam banany, aby mocno dojrzały i wówczas piekę chlebek bananowy lub jakieś ciasto. Na instagramie wpadłam na mama_na_silowni i urzekł mnie jej przepis na chlebuś. Postanowiłam go wypróbować i powiem wam, że naprawdę warto go upiec. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze szybko się go robi i uwierzcie mi, wyjdzie wam na pewno.
Ja zazwyczaj piekę chlebek bananowy wieczorem a na drugi dzień zabieram go ze sobą do pracy i pakuje do pojemnika dla chłopaków. Do weekendowej kawki będzie również pysznie pasował i gdy odwiedzą was goście również. No to co, pieczecie chlebuś ze mną. Zapraszam i życzę wam cudownego dnia.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 4 jajka
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
Banany rozdrabniamy widelcem - ważne, aby były mocno dojrzałe. W misce miksujemy jajka z cukrem kokosowym (możecie dać zwykły cukier lub go pominąć), dodajemy banany, mąkę kukurydzianą i ryżową, proszek do pieczenia i cynamon.
Wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wylewamy do keksówki posmarowanej lekko olejem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy na chwilę w blaszce, aby odpoczęło, następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/01/chlebek-bananowy-z-czekolada.html