ßßß
Składniki:Fasolka szparagowa 150gPłatki drożdżowe nieaktywne 2 łyżkiMąka kukurydziana (opcjonalnie) 1 łyżęczkaOlej rzepakowy 1 łyżeczkaWoda 1,5-2 łyżekPrzyprawy: sól, papryka wędzona, kurkumaSposób przygotowania:Płatki drożdżowe nieaktywne mieszamy z solą, papryką wędzoną i szczyptą kurkumy a następnie stopniowo zaczynamy dodawać wodę do momentu uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Ja dodałam ok. 2 łyżek wody, dzięki czemu składniki się połączyły tworząc gęstą papkę. Zamrożoną fasolkę mieszamy z łyżeczką oleju rzepakowego a następnie dodajemy marynatę z płatków drożdżowych. Całość rozkładamy luźno na blaszce do pieczenia, posypujemy mąką kukurydzianą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
Fasolka szparagowa z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło. Możemy podać ją jako porcję warzyw do obiadu lub zjeść samodzielnie jako przekąskę w ciągu dnia- taki zamiennik frytek 😉 Dla mnie to super alternatywa dla surówek obiadowych, bo jak wiadomo zimą ciężko o smaczne, świeże warzywa, więc trzeba co raz szukać nowych inspiracji by urozmaicić posiłki. Ja uwielbiam fasolkę szparagową, więc upieczona w piekarniku tym bardziej skradła moje serce, mam nadzieję, że i Wam posmakuje.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:1 Średnia:5/5]Podziel się...