Wykonanie
Fasolka szparagowa z piekarnika powstała przez przypadek, gdy w ostatniej chwili zorientowałam się że zapomniałam zaplanować surówkę do obiadu. Poratowała mnie resztka
fasolek w zamrażarce i zaledwie w kilka minut mogłam podawać obiad. Szybka, prosta ale przede wszystkim przepyszna!Latem zdecydowanie łatwiej zadbać o dostarczanie witamin i składników mineralnych z warzyw czy
owoców. Wszystko jest tak świeże, smaczne i pachnące, że nawet zwykła surówka z
rzodkiewki i
ogórka smakuje wyśmienicie. Niestety gorzej jest zimą, ratujemy się kiszonkami, surówkami z
buraczków,
marchewek i wciąż tęsknimy do letnich smaków. Aby nie popaść w rutynę mam dla Was super pomysł na nieco inną
fasolkę szparagową, która urozmaici obiad lub będzie pyszną przekąską w ciągu dnia. Do tej
pory w podobnej marynacie panierowałam boczniaki, ale okazało się że
fasolka szparagowa wychodzi równie pyszna a jest zdecydowanie częściej dostępna w sklepach.
Składniki:
Fasolka szparagowa 150g
Płatki drożdżowe nieaktywne 2 łyżki
Mąka kukurydziana (opcjonalnie) 1 łyżęczka
Olej rzepakowy 1 łyżeczka
Woda 1,5-2 łyżek
Przyprawy:
sól,
papryka wędzona,
kurkumaSposób przygotowania:
Płatki drożdżowe nieaktywne mieszamy z
solą,
papryką wędzoną i szczyptą
kurkumy a następnie stopniowo zaczynamy dodawać
wodę do momentu uzyskania konsystencji gęstego
jogurtu. Ja dodałam ok. 2 łyżek
wody, dzięki
czemu składniki się połączyły tworząc gęstą papkę. Zamrożoną
fasolkę mieszamy z łyżeczką
oleju rzepakowego a następnie dodajemy marynatę z
płatków drożdżowych. Całość rozkładamy luźno na blaszce do pieczenia, posypujemy
mąką kukurydzianą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
Fasolka szparagowa z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło. Możemy podać ją jako porcję warzyw do obiadu lub zjeść samodzielnie jako przekąskę w ciągu dnia- taki zamiennik frytek 😉 Dla mnie to super alternatywa dla surówek obiadowych, bo jak wiadomo zimą ciężko o smaczne, świeże warzywa, więc trzeba co raz szukać nowych inspiracji by urozmaicić posiłki. Ja uwielbiam
fasolkę szparagową, więc upieczona w piekarniku tym bardziej skradła moje
serce, mam nadzieję, że i Wam posmakuje.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:1 Średnia:5/5]Podziel się...