Wykonanie
Surówka z czerwonej i
białej kapusty była dodatkiem do tradycyjnych kotletów
schabowych z
ziemniakami. Zazwyczaj podajemy mizerię z
ogórków lub surówkę z
marchewki, lecz tym razem chciałam podać całkowicie inną surówkę. Padło na
miks czerwonej i
białej kapusty, lecz tradycyjną surówkę z
kapust urozmaiciłam nietypowym świeżym zielem –
kolendrą. Zaciekawieni? Zapraszam do lektury i do przetestowania nowego połączenia tak odmiennych smaków, jak
kolendra i surowa
kapusta.Z poniżej podanych składników przygotowałam surówkę dla 5 osób: dwójki dorosłych i trójki dzieci i zostało jeszcze jedna porcja dla dorosłego.około 250g
czerwonej kapustyokoło 250g
białej kapustyjedna średnia
cebulacztery łyżki
jogurtu naturalnegojedna łyżeczka ziarnistej
musztardy (użyłam
musztardy francuskiej)sok z połówki
cytrynypół pęczka świeżej
kolendryprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPodana waga
kapusty to mniej niż połowa bardzo małej główki
kapusty – powinnam zetrzeć oba kawałki na tarce o dużych oczkach, lecz użyłam do tego malaksera – szybciej i palce mam całe 🙂 – możecie także poszatkować nożem.Do
kapusty dodałam
cebulę – także przepuściłam przez malakser (można na tarce lub nożem pokroić).
Kapustę i
cebulę przełożyłam do czystej miski, dołożyłam
naturalny jogurt, ziarnistą
musztardę,
sok z cytryny,
sól i
pieprz świeżo mielony.Świeżą
kolendrę (listki wraz z łodygami) poszatkowałam i dodałam do miski.Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe!Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki, surówki do obiadów lub na przekąskę:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...