ßßß Cookit - przepis na Ciastka czekoladowo - bananowe z orzechami pekan

Ciastka czekoladowo - bananowe z orzechami pekan

nazwa

Wykonanie

Boskie czekoladowe ciasteczka. Czekoladowe w sam raz, z delikatną nutą bananów i pachnące orzechami. To nowy wymiar popękanych ciasteczek czekoladowych! Miękkie i delikatne a jedzone jeszcze na ciepło z ropływającymi się kawałkami czekolady w środku... Jeśli ten opis i zdjęcia Was nie zachęciły, niech przekona Was ich smak. Pieczcie!
Składniki na 24 ciastka:
110 g masła
90 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
pół łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
100 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
50 g rozgniecionego banana (mniej więcej pół małego banana)
170 g drobno posiekanych orzechów pekan
100 g cukru pudru, do obtoczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i drobny cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Masa może się na tym etapie zwarzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Zmiksować do połączenia. Dodać rozgniecionego banana i chocolate chips, zmiksować tylko do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny, by ciasto stężało.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i formować nieduże kulki, około 20 g każda. Ciasto będzie się kleiło, ale nie zrażać się, kilka razy podczas formowania umyć dłonie. Posiekane pekany wsypać do miseczki. Obtaczać w nich kulki i układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (ale rekomenduję dłużej, by ciastka nie rozpływały się podczas pieczenia).
Kulki wyjąć z lodówki /podczas chłodzenia powtarzać kilka razy domownikom, że nie, to nie są trufle i NIE MOGĄ ich zjeść ;-)/. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i odkładać na blachę w kilkucentymetrowych odstępach, spłaszczając je do grubości 1 cm.
Piec w temperaturze 180ºC /piekłam z termoobiegiem/ przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na blaszce (będą delikatne i miękkie), a następnie przenieść na paterę.
Najlepsze do 3 dni po upieczeniu. Przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w puszce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Sweet" Yotam Ottolenghi, Helen Goh .
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowo-bananowe-z-orzechami-pekan