Wykonanie
«
KAPUSTA WIGILIJNA
UDZIEC INDYCZY Z
JABŁKIEM ... »Do
kury, ważącej 1 kg do 1.30 kg. potrzebne są następujące dodatki: łyżka topionego
masła, łyżka
papryki, tyleż gęstego
koncentratu pomidorowego, szklanka
śmietany i średniej wielkości
cebula.
Cebulę sieka się drobno, smaży w brytfance na
maśle, wkłada pokrajaną na części
kurę, posypuje łyżeczką
soli, obsmaża z wszystkich stron, zalewa paroma łyżkami
wody, przykrywa i dusi powoli. Kiedy
mięso jest prawie miękkie, wlewa się
śmietanę rozkłuconą z łyżeczką
mąki i
papryką, dodaje się łyżkę
koncentratu pomidorowego gotuje razem jeszcze około 10 minut i podaje się z
ziemniakami lub drobnymi, kładzionymi kluseczkami. W razie, gdyby
kura była mało tłusta, należy ilość
masła podwoić.
środa, 17 stycznia 2018, wela2poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Polecane wpisyKLOPSY SMAŻONENa 0.5 kg. delikatnie mielonego lub siekanego
mięsa potrzeba: 2
jaja, 1/4 szklanki
tartej bułki, 1/4 szklanki ugotowanych i tartych
ziemniaków, 62,5 ml stopione
PiECZEŃ WIEPRZOWA ZE
ŚLIWKAMIokoło 1,5 kg
szynki wieprzowej,
schabu, karczku,
łopatki bez kości
sól,
pieprz,
przyprawa grillowa,
czosnek suszony, garść
śliwek 100 ml białego
wytrawnego winaPIECZEŃ WIEPRZOWA Z
MUSZTARDĄ1 kg
mięsa wieprzowego bez kości (
szynki ,
schabu, karczku lub
łopatki)
oliwa lub
olej na marynatę 3 łyżkimusztardy ostrej 3łyżkimusztardy francuskiej z ziarnam