ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim

Gulasz wołowy z kapustą i podgrzybkami zapiekany pod ciastem francuskim

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewający , syty gulasz wołowy z warzywami i leśnymi grzybami zapieczony pod chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego .
Idealna propozycja na niedzielny , rodzinny obiad – gulasz jest przepyszny i podzielny.
Możemy przygotować go dzień wcześniej a przed podaniem zapiec pod francuską skorupką , będzie nie tylko niespodzianką ale i wyzwaniem smakowym dla gości.
Jako kolejny ” + ” danie przepięknie prezentuje się na stole a każda wbita łyżka w kokilkę pozwala poznać bliżej smaki gulaszu. Polecam spróbować
Składniki: 0,7kg karku wołowego
1 cebula
1 por-biała cześć
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
olej do smażenia
0,5kg oczyszczonych podgrzybków
2 marchewki
1/3 główki kapusty białej lub włoskiej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól , pieprz
1 arkusz ciasta francuskiego Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)
Cebulę posiekać drobno , pora rozciąć , dokładnie wypłukać , pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę z porem.
Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, kapustę poszatkować.
Do mięsa dodać warzywa i grzyby.
Wszystko razem wymieszać , w razie potrzeby dolać wody.
Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.
Doprawić sosem sojowym , paprykami, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokili.
Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.
Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania , przykryć ciastem francuskim , przylepiając je do ścianek.
Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/gulasz-wolowy-z-kapusta-i-podgrzybkami-zapiekany-pod-ciastem-francuskim