Wykonanie
Rozgrzewający , syty gulasz wołowy z warzywami i leśnymi
grzybami zapieczony pod chrupiącą skorupką z
ciasta francuskiego .Idealna propozycja na niedzielny , rodzinny obiad – gulasz jest przepyszny i podzielny.Możemy przygotować go dzień wcześniej a przed podaniem zapiec pod francuską skorupką , będzie nie tylko niespodzianką ale i wyzwaniem
smakowym dla gości.Jako kolejny ” + ” danie przepięknie prezentuje się na
stole a każda wbita łyżka w kokilkę pozwala poznać bliżej smaki gulaszu. Polecam spróbować
Składniki: 0,7kg karku wołowego1
cebula1
por-biała cześć4
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiegoolej do smażenia0,5kg oczyszczonych podgrzybków2
marchewki1/3 główki
kapusty białej lub włoskiej1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
czosnku granulowanego1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykisól ,
pieprz1 arkusz
ciasta francuskiego Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ( W poprzek włókien)
Cebulę posiekać drobno ,
pora rozciąć , dokładnie wypłukać , pokroić w pół plasterki.Na patelni rozgrzać
olej , wrzucić
wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.Przekręcić kawałki
mięsa na drugą stronę, dodać
cebulę z
porem.Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać
wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, dusić 60 min.Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.Obrane i umyte
marchewki pokroić w plastry,
kapustę poszatkować.Do
mięsa dodać warzywa i
grzyby.Wszystko razem wymieszać , w razie potrzeby dolać
wody.Dusić kolejne 30-40 min do miękkości wszystkich składników i zgęstnięcia sosu.Doprawić
sosem sojowym ,
paprykami,
czosnkiem oraz
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć kształty 2/3 cm większe od średnicy kokili.Każdy kawałek naciąć w kratkę uważając by nie przeciąć ciasta.Gulasz umieścić w pojedynczych naczyniach do zapiekania , przykryć
ciastem francuskim , przylepiając je do ścianek.Zapiekać 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego