ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie makaronu i zielonego groszku – a to wszystko przygotowałam w jednym garnku. Szybkie, jednogarnkowe danie obiadowe z mięsem, warzywami i energią! Polecam.
Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery syte porcje obiadowe.
dwie podwójne piersi kurczaka (około 500g)
około 250g pieczarek
dwie większe cebule
około 250g mrożonego zielonego groszku – może być świeży
3-4 ząbki czosnku
około 250g makaronu – użyłam rurek
około 250ml śmietanki 18% bez zagęstników i różnych dodatków
szklankę tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowania należy rozpocząć od naszykowania większego garnka z powłoką teflonową na dno którego wlejcie około dwie łyżki oliwy i włączcie gaz – najmniejszy, by oliwa się powoli nagrzewała.
Następnie piersi kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę i sukcesywnie wrzucałam do garnka z rozgrzaną oliwą.
Gdy kurczak się podsmażał, pieczarki wpierw umyłam a następnie niedbale pokroiłam w nierówną kostkę, a cebulę pokroiłam w piórka.
Gdy kurczak był delikatnie podsmażony (może być lekko ze-złocony), wrzuciłam pokrojone warzywa, dorzuciłam mrożony zielony groszek i makaron. Całość zalałam wodą do wysokości warzy i makaronu i gotowałam na średnim ogniu około 15 minut aż makaron był miękki – kilka razy zamieszałam w garnku.
Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę – możecie wymieszać słodką śmietankę z kwaśną, starty ser parmezan i dokładnie wymieszałam – należy chwilę poczekać aż ser dokładnie się rozpuści.
Na sam koniec doprawiłam przyprawami do smaku – dla ostrzejszego smaku, możecie dodać pieprz cayenne lub chilli.
Można podawać na talerze! Mnie zabrakło natki pietruszki, ale warto przyozdobić obiad właśnie natką lub też świeżym koperkiem.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
(No Ratings Yet)
Loading...
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2017/11/29/makaron-z-kurczakiem-pieczarkami-zielonym-groszkiem