Wykonanie
Makaron z
kurczakiem,
pieczarkami i
zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu
makaronu,
kurczaka i
pieczarek dodałam
zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie
makaronu i
zielonego groszku – a to wszystko przygotowałam w jednym garnku. Szybkie, jednogarnkowe danie obiadowe z
mięsem, warzywami i energią! Polecam.Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery syte porcje obiadowe.dwie podwójne
piersi kurczaka (około 500g)około 250g
pieczarekdwie większe
cebuleokoło 250g
mrożonego zielonego groszku – może być świeży3-4 ząbki
czosnkuokoło 250g
makaronu – użyłam rurekokoło 250ml
śmietanki 18% bez zagęstników i różnych dodatkówszklankę tartego
parmezanuprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowania należy rozpocząć od naszykowania większego garnka z powłoką teflonową na dno którego wlejcie około dwie łyżki
oliwy i włączcie gaz – najmniejszy, by
oliwa się powoli nagrzewała.Następnie
piersi kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę i sukcesywnie wrzucałam do garnka z rozgrzaną
oliwą.Gdy
kurczak się podsmażał,
pieczarki wpierw umyłam a następnie niedbale pokroiłam w nierówną kostkę, a
cebulę pokroiłam w piórka.Gdy
kurczak był delikatnie podsmażony (może być lekko ze-złocony), wrzuciłam pokrojone warzywa, dorzuciłam
mrożony zielony groszek i
makaron. Całość zalałam
wodą do wysokości warzy i
makaronu i gotowałam na średnim ogniu około 15 minut aż
makaron był miękki – kilka
razy zamieszałam w garnku.Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę
czosnek i
śmietankę – możecie wymieszać słodką
śmietankę z kwaśną,
starty ser parmezan i dokładnie wymieszałam – należy chwilę poczekać aż
ser dokładnie się rozpuści.Na sam koniec doprawiłam
przyprawami do smaku – dla ostrzejszego smaku, możecie dodać
pieprz cayenne lub
chilli.Można podawać na talerze! Mnie zabrakło
natki pietruszki, ale warto przyozdobić obiad właśnie
natką lub też świeżym
koperkiem.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe:(No Ratings Yet)Loading...