Wykonanie
Poziom trudnościUwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym
jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych witamin i błonnika. Ważne jest, żeby do każdej surówki dodawać jakiś tłuszcz (
oliwę,
olej lub inny), to dzięki niemu witaminy są przyswajane przez nasz organizm.
Por dodaje surówce ostrości i świeżości.Porcja dla 2 osóbSkładniki:1 mały
por (tylko biała część)1 mała
marchewka1 kiszone
jabłko1 łyżeczka
majonezu1 łyżeczka
jogurtu greckiegoSposób przygotowania:
Pora umyć i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski i zgnieść ręką, aż puści
soki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kiszone
jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Dodać
jogurt i
majonez i wszystko razem delikatnie zmieszać.
Odstawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły i podawać.
Smacznego!