ßßß Cookit - przepis na Surówka z kiszonym jabłkiem

Surówka z kiszonym jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych witamin i błonnika. Ważne jest, żeby do każdej surówki dodawać jakiś tłuszcz (oliwę, olej lub inny), to dzięki niemu witaminy są przyswajane przez nasz organizm. Por dodaje surówce ostrości i świeżości.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
1 mały por (tylko biała część)
1 mała marchewka
1 kiszone jabłko
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Pora umyć i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski i zgnieść ręką, aż puści soki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kiszone jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Dodać jogurt i majonez i wszystko razem delikatnie zmieszać.
Odstawić na kilka minut, żeby smaki się połączyły i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/11/surowka-kiszonym-jablkiem