Wykonanie
Brakuje Ci pomysłu na niebanalną surówkę do obiadu? Dobrze trafiłeś bo ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Sama na długi czas o niej zapomniałam, oświecenia doznałam dopiero dostrzegając dorodne
kalarepki na sklepowej półce. Przypomniały mi się domowe obiady u mamy i przepyszna surówka z
kalarepy. Nie pozostało mi nic innego jak szybko chwycić za telefon i zadzwonić do mamy po tajną recepturę. Skład jest krótki i chrupiący a wykonanie jeszcze szybsze. Zapraszam bo pyszna surówka z
kalarepy jest na wyciągnięcie ręki.Składniki:
KalarepaMarchewka sporaDuże
jabłko0,5
pora3 łyżki
jogurtu greckiego lub 2 łyżki
jogurtu greckiego + łyżka
majonezu .
sól,
pieprzSposób wykonania:Warzywa obieramy i myjemy. Przygotowujemy tarkę, robota kuchennego lub inne urządzenie które ułatwi nam tarkowanie warzyw.
Kalarepę,
marchewkę oraz
jabłko ścieramy na dużych oczkach.
Pora oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na połowę, białą część
pora kroimy w pół księżyce. Surówkę mieszamy, dodajemy
jogurt grecki, opcjonalnie łyżkę
majonezu, doprawiamy
solą,
pieprzem i przepyszna surówka z
kalarepy gotowa.
Surówka z
kalarepy chrupie niesamowicie, genialnie smakuje, jest idealna do
mięs i ryb.
Kalarepa to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera niewiele kcal, więc świetnie nada się na drobną przekąskę. Zawarty w niej betakaroten oraz luteina chroni nasz wzrok.
Kalarepa świetnie sprawdzi się u diabetyków gdyż stopniowo podnosi poziom
cukru we
krwi a jej działanie moczopędne wspomaga pracę nerek i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Wskazuje się również na działanie antyrakowe
kalarepy ze względu na zawartość flawonoidów, fitoestrogenów, które usuwają z organizmu szkodliwe kancerogeny.Zatem chrupmy śmiało!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...