ßßß Cookit - przepis na Surówka z kalarepy do obiadu

Surówka z kalarepy do obiadu

nazwa

Wykonanie

Brakuje Ci pomysłu na niebanalną surówkę do obiadu? Dobrze trafiłeś bo ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Sama na długi czas o niej zapomniałam, oświecenia doznałam dopiero dostrzegając dorodne kalarepki na sklepowej półce. Przypomniały mi się domowe obiady u mamy i przepyszna surówka z kalarepy. Nie pozostało mi nic innego jak szybko chwycić za telefon i zadzwonić do mamy po tajną recepturę. Skład jest krótki i chrupiący a wykonanie jeszcze szybsze. Zapraszam bo pyszna surówka z kalarepy jest na wyciągnięcie ręki.
Składniki:
Kalarepa
Marchewka spora
Duże jabłko
0,5 pora
3 łyżki jogurtu greckiego lub 2 łyżki jogurtu greckiego + łyżka majonezu .
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy i myjemy. Przygotowujemy tarkę, robota kuchennego lub inne urządzenie które ułatwi nam tarkowanie warzyw. Kalarepę, marchewkę oraz jabłko ścieramy na dużych oczkach. Pora oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na połowę, białą część pora kroimy w pół księżyce. Surówkę mieszamy, dodajemy jogurt grecki, opcjonalnie łyżkę majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i przepyszna surówka z kalarepy gotowa.
Surówka z kalarepy chrupie niesamowicie, genialnie smakuje, jest idealna do mięs i ryb. Kalarepa to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera niewiele kcal, więc świetnie nada się na drobną przekąskę. Zawarty w niej betakaroten oraz luteina chroni nasz wzrok. Kalarepa świetnie sprawdzi się u diabetyków gdyż stopniowo podnosi poziom cukru we krwi a jej działanie moczopędne wspomaga pracę nerek i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Wskazuje się również na działanie antyrakowe kalarepy ze względu na zawartość flawonoidów, fitoestrogenów, które usuwają z organizmu szkodliwe kancerogeny.
Zatem chrupmy śmiało!
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/surowka-z-kalarepy-do-obiadu