ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień.
Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! 🙂 Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami, Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes 🙂
Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego!
Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz
Składniki
2 szklanki mąki i odrobina do podsypania
40 g cukru brązowego
25 g świeżych drożdży
50 ml mleka
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
nadzienie: 4 jabłka, 2 łyżki miodu, łyżka masła, łyżeczka cynamonu
cukier brązowy do posypania rogalików
papier do pieczenia
Przepis
1
Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i ucieramy je z cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy jedno białko na późnej, do posmarowania rogalików.
2
W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką.
3
Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się lekko skarmelizuje, dodajemy do niego jabłka, cukier oraz masło. Podsmażamy na dużym ogniu, do momentu, aż jabłka będą się rozpadać i stworzy się zwarta konsystencja.
4
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. Wycinamy z niego 10 równych trójkątów - w taki sposób, jak kroi się pizzę.
5
Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Smarujemy każdy rogalik białkiem i posypujemy brązowym cukrem.
6
Rogaliki odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:
Wściekła szarlotka Babci Zosi
Faworki z ciasta francuskiego
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/11/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-jablkami