Wykonanie
Kruche rogaliki
drożdżowe z
jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do
kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień.Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! 🙂 Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę
szpinakową z
truskawkami, Pampuchy
drożdżowe czy w końcu Pancakes 🙂Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których
będę często powracać. Smacznego!Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godzSkładniki2 szklanki
mąki i odrobina do podsypania40 g
cukru brązowego25 g świeżych
drożdży50 ml
mleka100 g
masła2
jajkaszczypta
solinadzienie: 4
jabłka, 2 łyżki
miodu, łyżka
masła, łyżeczka
cynamonucukier brązowy do posypania rogalikówpapier do pieczeniaPrzepis1Do miski przesiewamy
mąkę.
Mleko lekko podgrzewamy i ucieramy je z
cukrem i
drożdżami.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajka rozbijamy i oddzielamy jedno
białko na późnej, do posmarowania rogalików.2W
mące robimy wgłębienie i wlewamy
mleko z
cukrem i
drożdżami oraz dodajemy
sól i
jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy
masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy
mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką.3
Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
miód, kiedy się lekko skarmelizuje, dodajemy do niego
jabłka,
cukier oraz
masło. Podsmażamy na dużym ogniu, do momentu, aż
jabłka będą się rozpadać i stworzy się zwarta konsystencja.4Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy
mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. Wycinamy z niego 10 równych trójkątów - w taki sposób, jak kroi się pizzę.5Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z
jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Smarujemy każdy rogalik
białkiem i posypujemy
brązowym cukrem.6Rogaliki odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy je do złotego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Zobacz też:Wściekła szarlotka Babci Zosi
Faworki z
ciasta francuskiego