ßßß Cookit - przepis na Placuszki z marchewki i ziemniaków

Placuszki z marchewki i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Placuszki z marchewki i ziemniaków to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych . Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze śmietaną oraz koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z marchewki i ziemniaków możecie serwować na obiad czy także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni 🙂
Porcji: 10-15 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
250 g startej marchewki
250 g startych ziemniaków
mała cebulka
jajko
3-5 łyżek mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
śmietana i koperek do podania
Przepis
1
Marchewkę łączymy z ziemniakami. Do warzyw ścieramy na drobnych oczkach cebulkę.
2
Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
3
Na patelni rozgrzewamy mocno olej, nakładamy placuszki za pomocą łyżki i smażymy na rumiano z obu stron.
4
Podajemy ze śmietaną i koperkiem lub według uznania.
Zobaczcie też:
Placuszki z dyni
Placuszki z kalafiora
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/11/placuszki-z-marchewki-i-ziemniakow