Wykonanie
Placuszki z
marchewki i
ziemniaków to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych . Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze
śmietaną oraz
koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych
ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z
marchewki i
ziemniaków możecie serwować na obiad czy także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni 🙂Porcji: 10-15 Czas gotowania: 40 minutSkładniki250 g startej
marchewki250 g startych
ziemniakówmała
cebulkajajko3-5 łyżek
mąkisól i
pieprzolej do smażenia
śmietana i
koperek do podaniaPrzepis1
Marchewkę łączymy z
ziemniakami. Do warzyw ścieramy na drobnych oczkach
cebulkę.2Dodajemy
jajko i
mąkę, mieszamy, doprawiamy
solą oraz
pieprzem.3Na patelni rozgrzewamy mocno
olej, nakładamy placuszki za pomocą łyżki i smażymy na rumiano z obu stron.4Podajemy ze
śmietaną i
koperkiem lub według uznania.Zobaczcie też:Placuszki z dyniPlacuszki z
kalafiora