Wykonanie
Gofry
drożdżowe … chrupiące, pulchne w środku … zawsze wyrastają. Polecam Wam do wypróbowania 🙂 piekłam je już kilka
razy w ostatnim czasie i … zawsze szybko znikały 😉
Składniki na
ciasto drożdżowe:20 g świeżych
drożdży250 ml
mleka 2 szklanki
mąki pszennej2
jajka3-4 łyżki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowegoszczypta
soliDodatkowo:Świeże lub
mrożone owoce (
truskawki,
borówki,
agrest,
ananasa)
Cukier puder do posypaniaWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Rozrobiony zaczyn powinien
mieć konsystencje gęstej
śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy do czasu aż
drożdże zaczną pracować (zaczną rosnąć).
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajka. W garnku podgrzewamy
mleko z
olejem i
cukrem. Ciepłe (niegorące!)
mleko z dodatkami wlewamy do miski z
mąką i
jajkami, dodajemy zaczyn
drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z końcówką haka. Masę wyrabiamy kilka minut, aby stało się gładkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Nagrzewamy gofrownicę, a następnie łyżką nakładamy ciasto (1 -1 1/2 łyżki na gofra)Gofry podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi
owocami,
dżemami i
cukrem pudrem.Smacznego!