Wykonanie
Składniki:-
dynia-
mąka-
jajko-
masło-200g
boczku-
cebula-
sól,
pieprzWykonanie:
Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry, i kroimy ma małe kawałki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.godziny.Po wystudzeniu miksujemy dodając
jajko i
mąkę. Trudno tu pisać o ilościach , bo to zależy ile dyni mamy, ale ile by nie było to
mąki dodajemy tyle, źeby zrobiła się masa taka jak gęsta
śmietana.Na wrzącą osoloną
wodę kładziemy kluseczki łyżką pamiętając, żeby łyżka była ciągle mokra- wtedy ciasto się nie lepi .Jak wypłyną na wierzch, wybieramy łyżką cedzakową do zimnej
wody. Odcedzamy.Na
maśle smażymy pokrojony
boczek,
cebulkę i poleweamy kluseczki.