Wykonanie
            Składniki:-
dynia-
mąka-
jajko-
masło-200g 
boczku-
cebula-
sól, 
pieprzWykonanie:
Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry, i kroimy ma małe kawałki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.godziny.Po wystudzeniu miksujemy dodając 
jajko i 
mąkę. Trudno tu pisać o ilościach , bo to zależy ile dyni mamy, ale ile by nie było to 
mąki dodajemy tyle, źeby zrobiła się masa taka jak gęsta 
śmietana.Na wrzącą osoloną 
wodę kładziemy kluseczki łyżką pamiętając, żeby łyżka była ciągle mokra- wtedy ciasto się nie lepi .Jak wypłyną na wierzch, wybieramy łyżką cedzakową do zimnej 
wody. Odcedzamy.Na 
maśle smażymy pokrojony 
boczek, 
cebulkę i poleweamy kluseczki.