ßßß Cookit - przepis na Galette z pomidorami, fetą i ricottą

Galette z pomidorami, fetą i ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
230 g mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
warstwa serowa
100 g sera ricotta
100 g sera feta
1 jajko (niepełne, trochę odłożyć do posmarowania brzegu tarty)
1 mały ząbek czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
pomidory
1 pomidor malinowy
2 pomidory żółte, podłużne
kilka pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki tymianku
dodatkowo
3/4 łyżki mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła
po upieczeniu
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
wymieszać szybko mąkę z solą i masłem, w trakcie dodając 1/2 roztrzepanego jajka i wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
pomidory i pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórki. Jeśli nie przeszkadzają Wam skórki w pieczonych pomidorach, to można ten etap pominąć, jednak ja polecam. Następnie pokroić pomidory w poprzek na plastry grubości ok. 1 do 1,5 cm, a pomidorki koktajlowe przekroić w poprzek na pół
jajko roztrzepać i odłożyć z niego ok. 1 łyżkę w miseczce rozgnieść dobrze ser feta, dodać ricottę oraz niepełne jajko, dodać pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość wymieszać na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
środek ciasta posypać 3/4 łyżki mąki, zostawiając ok. 4 cm od brzegu na zawinięcie
następnie wyłożyć masę serową, również zostawiając ok. 4 do 5 cm od brzegu na zawinięcie na masie rozłożyć najpierw duże plastry pomidorów, a między nimi pomidorki koktajlowe cięciem do góry. Pomidory posypać tymiankiem, sola i pieprzem. Zawinąć brzeg ciasta na pomidory i masę serową
rozpuścić 2 łyżki masła
brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła, a większością masła polać równomiernie pomidory
tartę piec w 200°C przez ok. 40 min. do godziny, lub do momentu aż masa serowa się zetnie i zarumieni, a pomidory przypieką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować brzeg odłożonym jajkiem, by apetycznie się zezłocił
tartę lekko przestudzić, by masa serowa bardziej stężała. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/galette-z-pomidorami-feta-i-ricotta