Wykonanie
Tak, wiem… jest po sezonie grillowym, ale podobno na
boczek zawsze jest sezon :) Poza tym marynatę możecie wykorzystać do innego
mięsa. A jest boska. Słodko-pikantna na bazie
czerwonego wina. Bardzo polecam!Składniki
surowy boczek, 500-600 g
olej rzepakowy, 2-3 łyżki
czosnek, 2 ząbki
szalotka, 1 szt.
chili w proszku, 2 łyżeczki
papryka słodka, 1 łyżeczka
sól, 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
cukier brązowy, 6-7 łyżeczekczerwone
półwytrawne wino, 250 mlSposób przygotowania
Boczek pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm.Na rozgrzanym
oleju lekko zarumienić drobno posiekaną
szalotkę i
czosnek. Dodać wszystkie
przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać
cukier i wlać odrobinę
wina. Kiedy zacznie bulgotać, a
cukier lekko się rozpuści stopniowo wlewać resztę
wina. Gotować, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.Kiedy marynata wystygnie obtoczyć w niej
boczek i schować do lodówki na 6-12 godzin.Następnie wyciągnąć i doprowadzić do temperatury pokojowej. Grillować po 10 minut z każdej strony.