ßßß Cookit - przepis na Grillowany boczek w słodko-pikantnej marynacie

Grillowany boczek w słodko-pikantnej marynacie

nazwa

Wykonanie

Tak, wiem… jest po sezonie grillowym, ale podobno na boczek zawsze jest sezon :) Poza tym marynatę możecie wykorzystać do innego mięsa. A jest boska. Słodko-pikantna na bazie czerwonego wina. Bardzo polecam!
Składniki
surowy boczek, 500-600 g
olej rzepakowy, 2-3 łyżki
czosnek, 2 ząbki
szalotka, 1 szt.
chili w proszku, 2 łyżeczki
papryka słodka, 1 łyżeczka
sól, 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
cukier brązowy, 6-7 łyżeczek
czerwone półwytrawne wino, 250 ml
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm.
Na rozgrzanym oleju lekko zarumienić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Wsypać cukier i wlać odrobinę wina. Kiedy zacznie bulgotać, a cukier lekko się rozpuści stopniowo wlewać resztę wina. Gotować, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje.
Kiedy marynata wystygnie obtoczyć w niej boczek i schować do lodówki na 6-12 godzin.
Następnie wyciągnąć i doprowadzić do temperatury pokojowej. Grillować po 10 minut z każdej strony.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/grillowany-boczek-w-slodko-pikantnej-marynacie