Proste i smakowite szaszłyki z grilla … kurczak, papryka, boczek i odrobina cebuli.Składniki:4 pojedyncze piersi z kurczaka4 papryki (zielona i czerwona)2 cebule200 g surowego boczku pokrojonego w cienkie plasterkiSkładniki na marynatę:3-4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka ziół prowansalskich1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki1/3 łyżeczki czerwonej mielonej paprykichilisól morskaDodatkowo:długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztukWykonanie:Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 4 cm x 4cm). Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę wielkości kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką i cebulą oraz kawałkami kurczaka zawiniętymi w boczek na patyki. Grillujemy lub pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C z funkcją grilla przez ok.15 minut.Smacznego!