Wykonanie
Zwykła panierka już mi się znudziła, chciałam, aby kotlety miały ciekawy smak. Pomyślałam o
cebuli, nie spotkałam się jeszcze, żeby kotlety panierować w posiekanej
cebuli....było trochę ciężko-trzeba mocno docisnąć aby nie spadła z kotleta i smażyć na małym ogniu aby jej nie spalić.Zapraszam na eksperymentalne kotlety w panierce cebulowej;)
Składniki:4
filety z kurczaka,3
papryki: zielona, czerwona i żółta,1
cukinia,2 łyżki
margaryny,ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
słodka papryka w proszku,1 łyżeczka
ziół prowansalskich,
sól,
pieprz do smaku,
olej rzepakowy,
jajo,
bułka tarta,2
cebule drobniutko posiekane,
Paprykę i
cukinię myjemy, osuszamy następnie kroimy wg uznania (paseczki, kostka). Na patelni rozpuszczamy
margarynę, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy do miękkości.
Dodajemy
czosnek,
zioła prowansalskie i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy je
solą i
pieprzem.
Posiekaną
cebule mieszamy ze
słodką papryką.
Kotlety panierujemy w
jajku-
cebuli z
papryką-
bułce tartej i smażymy na
oleju do złotego koloru z każdej strony.
Podajemy kotlety z
ziemniakami i duszonymi warzywami.Smacznego:)