Wykonanie
350-400 g świeżego, surowego
łososia ze skórą (płat)400- 450 g
soli3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
musztardy ( najlepiej
musztardy z Dijon)2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnkuŁososia umyć i osuszyć, usunąć łuski i ości. Na dno szklanego naczynia z pokrywką , nieznacznie większego od kawałka
ryby ( np. 16x12x6 cm. ) wsypać 1/4
soli, ułożyć
łososia i posypać resztą
soli, aby całą
ryba była przykryta
solą. Naczynie szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na 48 godz.
Po tym czasie wyjąć
łososia , opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć. Naczynie , w którym był
łosos, również umyć , będzie się w nim marynowała
ryba.
Czosnek przecisnąć przez praskę na deskę do krojenia, posypać szczyptą
soli i płaską częścią noża rozetrzeć na głądką pastę .
Sok z cytryny,
musztardę ,
miód i
czosnek wymieszać w miseczce na dość gęstą pastę, do naczynia wlać 1/4 marynaty, włożyć
łososia i polać resztą marynaty - całą
ryba powinna być pokryta marynatą .
Naczynie zamknąć i umieścić w lodówce na 2 dni. Po tym czasie
łosoś jest gotowy . Podawać z
chlebem lub
bułką ,pokrojony na cienkie plastry.