ßßß Cookit - przepis na Ciasto bez tďż˝uszczu Kingi Paruzel

Ciasto bez t�uszczu Kingi Paruzel

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).
/ źródło ; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/
2 jajka
1/3 szklanki cukru trzcinowego
skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
szczypta soli
1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.
Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2017/02/Ciasto-bez-tluszczu-Kingi-Paruzel.html