Wykonanie
Mój najstarszy mężczyzna od kilku dni chodził zachrypnięty i poprosił o coś bardzo
czosnkowego. Tak, więc powstała najszybsza w moim wykonaniu pasta:
pomidorowo-czosnkowa pasta do kanapek. Jeżeli szukacie pomysłu na smarowidło, to gorąco polecam tą pastę, która także jest dobrym dodatkiem podczas czasu chorób i przeziębień, a jak wiadomo –
czosnek to najlepszy i najzdrowszy antybiotyk.puszka konserwowej
ciecierzycy lub szklanka namoczone i ugotowanejokoło 8-10 sztuk
suszonych pomidorówtrzy do pięciu ząbków
czosnkutrzy do pięciu łyżek
oleju z
suszonych pomidorówopcjonalnie:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, sok z jednej połówki
cytryny,
naturalny jogurtJeżeli stosujecie świeżą
ciecierzycę, należy ją dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a dnia następnego ugotować.Zawsze w szafce mam schowaną puszkę konserwowej
ciecierzycy.Odsączyłam
ciecierzycę z soku i przerzuciłam do wysokiej i wąskiej miski. Dodałam do tego
suszone pomidory oraz
olej z
suszonych pomidorów, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki
czosnek i wszystko dokładnie zmiksowałam przy użyciu blenderana jednolitą i gładką masę.Zanim doprawicie
przyprawami lub
sokiem z cytryny, spróbujcie pastę i dopiero wtedy doprawiajcie. Możecie także dla ewentualnego złagodzenia smaku dodać
naturalny jogurt.Smacznego!Polecam inne przepisy na pasty do kanapek:(No Ratings Yet)Loading...