Wykonanie
Rustykalne muffiny z
owocami leśnymi, które zrobić możecie całym rokiem :) Błyskawiczne, idealne na zdrową przekąskę w ciągu tygodnia czy na niedzielny podwieczorek. W tym roku dedykuję je wszystkim super babciom i dziadkom!(12-14szt)1,5 szklanki
mąki (użyłam orkiszowej ale może być dowolna)1/2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka rozmrożonych i odsączonych
owoców leśnych lub 2/3 szklanki dobrej jakości
dżemu (porzeczkowego/ jagodowego/
wiśniowego itp)1 duże
jajko1/3 szklanki płynnego
miodu50 g
masła, roztopionego i przestudzonego (można zastąpić np
olejem kokosowym)200g
jogurtu greckiego1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu, opcjonalnieszczypta
soliKRUSZONKA:1/2 szklanki
wiórków kokosowych /
mąki lub zmielonych
płatków owsianych2 łyżki
miodu lub 2-3 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki miękkiego
masła lub
oleju kokosowegoaromat waniliowyOPCJONALNIE:100g posiekanej
gorzkiej czekolady100g posiekanych
migdałów lub
płatków migdałowychmiód, do polanianie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 180*C.W jednej misce łączymy składniki suche:
mąkę,
płatki,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
cynamon.W drugim łączymy
jajka z
jogurtem,
miodem i rozpuszczonym, wystudzonym
masłem.Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy delikatnie dużą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste – jeśli jednak jest zbyt gęste możemy dolać niewielką ilość
jogurtu lub
mleka). Na koniec dosypujemy dodatki i jeszcze raz mieszamy.Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy palcami do połączenia składników.Ciasto przekladamy do papilotek lub plastikowych foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25 minut (ważne by muffinek nie przepiec – wyjdą wtedy suche w środku!). Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
batoniki zbożowo-
orzechowebłyskawiczne tosty francuskie z
pomarańczami